Світ

Місія ОБСЄ: Вивезення Росією дітей з України – воєнний злочин

Місія ОБСЄ: Вивезення Росією дітей з України - воєнний злочин

Фото: ОБСЄ

Депортація українських дітей може вважатися воєнним злочином

Депортація українських дітей до Росії та на контрольовані РФ території може вважатися воєнним злочином.


Примусове переміщення та депортація українських дітей на тимчасово окуповані території та/або на територію Росії можуть бути воєнними злочинами. Такого висновку дійшла експертна місія ОБСЄ, передає Укрінформ.
 
Відповідна доповідь, підготовлена в межах “московського механізму” ОБСЄ, під назвою Про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом та правом прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані з насильницьким переміщенням та/або депортацією українських дітей до Російської Федерації опублікована у четвер, 4 травня, на сайті ОБСЄ.
У доповіді констатується факт масштабного переміщення українських дітей із території України на тимчасово окуповані території України та на територію РФ. Основну увагу в документі приділено дітям-сиротам та дітям без супроводу дорослих.

 

Згідно з доповіддю, після переведення на територію РФ українські діти “піддаються впливу проросійських інформаційних кампаній, які часто є тотальним перевихованням”. При цьому, Росія “не робить жодних кроків для активного сприяння поверненню українських дітей”. І навіть навпаки, “вона створює різноманітні перешкоди для сімей, які прагнуть повернути своїх дітей”.
 

“Місія встановила, що хоча деякі випадки евакуації дітей відповідають зобов’язанням РФ за міжнародним гуманітарним правом, інші випадки евакуації дітей без їхньої згоди, переміщення та тривалого розміщення українських дітей є порушенням МГП, а в деяких випадках становлять серйозне порушення Четвертої Женевської конвенції та воєнні злочини, зокрема, порушення заборони на примусове переміщення або депортацію відповідно до статті Четвертої Женевської конвенції”, – йдеться у доповіді.
 

Місія також виявила, що невиправдане тривале перебування або необґрунтовані логістичні перешкоди з боку російської влади порушують зобов’язання сприяти возз’єднанню сімей і суперечать принципам, закріпленим у Четвертій Женевській конвенції.
 

Крім того, Місія вважає, що переміщення Росією українських дітей на підконтрольні РФ території України або на російську територію “є нехтуванням зобов’язаннями щодо створення зобов’язуючих механізмів, передбачених Четвертою Женевською конвенцією, для відстеження цих дітей, повідомлення про їхнє місцезнаходження та сприяння їхній репатріації або возз’єднанню з їхніми сім’ями” і є порушенням міжнародного гуманітарного права.
 

Крім того, Місія дійшла висновку, що піддавання дітей без супроводу дорослих усиновленню або подібним заходам асиміляції “є несумісним із Четвертою Женевською конвенцією”. Зміна громадянства українських дітей також є порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни.
У документі зазначається, що РФ не лише неодноразово явно порушували інтереси дітей, “але й заперечувала їхнє право на ідентичність, право на сім’ю, право на об’єднання зі своєю сім’єю, а також порушувала їхні права на освіту, доступ до інформації, право на відпочинок, дозвілля, ігри, рекреацію та участь у культурному житті та мистецтві, а також право на свободу думки, совісті та релігії, право на здоров’я та право на свободу і безпеку”.

 

“Місія дійшла висновку, що практика примусового переміщення та/або депортації українських дітей на тимчасово окуповані території та на територію російської федерації може бути злочином проти людяності у вигляді “депортації або насильницького переміщення населення”, – йдеться у доповіді.
 

У документі є заклик до РФ “негайно припинити практику примусового переміщення або депортації дітей з України на тимчасово окуповані території та до Росії”, а також невідкладно скласти та надати вичерпні списки імен і місцезнаходження всіх переміщених дітей, скасувати їхнє усиновлення і запровадити відповідний мораторій та активно сприяти возз’єднанню сімей усіх дітей, які були примусово переміщені або депортовані з України.
 

Доповідь була підготовлена експертами “московського механізму” ОБСЄ Еліною Штейнерте (Латвія), Веронікою Білковою (Чеська Республіка) та Сесилією Хеллештвайт (Норвегія), які мають великий досвід у сфері міжнародного гуманітарного права та прав людини.


“Московський механізм” – це метод роботи ОБСЄ, який надає можливість надсилати місії експертів для надання допомоги державам-учасницям у вирішенні конкретної проблеми, яка стосується людського виміру.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button