Цікаве

4 вітаміни та мікроелементи, що сприяють прискоренню метаболізу

Не секрет, що від швидкості обміну речовин у нашому організмі залежить не лише зовнішність, а й загальний стан здоров’я організму. Його швидкість безпосередньо впливає на засвоєння їжі, вироблення енергії та інші життєво важливі процеси та реакції, а вона, у свою чергу, може залежати від цілого ряду факторів – якості сну, генетики, віку, способу життя, рівня фізичного навантаження, гормонального фону та харчування. При порушеному метаболізмі наші органи можуть не отримувати достатньої кількості корисних мікроелементів та енергії, і відкладання жиру у вигляді небажаних кілограмів – далеко не найгірший наслідок.

З віком метаболізм природним чином сповільнюється, проте вплинути на його швидкість все ж таки можна — наприклад, включивши до раціону багаті вітамінами та мінералами продукти. Які саме вітаміни здатні «розворушити» обмін речовин та сприяти його прискоренню, експерти видання Baazar розповіли в цьому матеріалі.

Вітамін D. Про користь вітаміну D, дефіцитом якого страждають практично всі жителі північних країн, можна говорити нескінченно: він допомагає в засвоєнні кальцію, регулює гормональний фон і рівень глюкози в крові, підтримує здоров’я кісток і роботу всієї нашої імунної системи в цілому знижує ризик розвитку депресії. Вітамін D можна отримувати безпосередньо із сонячного світла, а в похмурий час і в холодні місяці шукайте його в натуральних продуктах – наприклад, яєчних жовтках, лососі та молочних продуктах.

Магній. При дефіцит магнію в організмі значно уповільнюються хімічні реакції, що відповідають, у тому числі, і за виробництво енергії та обмін речовин. Магній міститься, в тому числі в: бананах, горіхах, бобових, шпинаті, цілісних зернах, картоплі та рибі.

Вітаміни групи В беруть участь у найважливіших функціях організму – вони сприяють зміцненню імунітету, регулюють клітинний метаболізм та підтримують здоровий рівень цукру в крові. Серед продуктів із високим вмістом вітамінів групи B — морепродукти, яєця, молочні продукти, нежирне м’ясо, червона риба, коричневий рис, кабачки, горіхи та насіння, банани, яблука та інші фрукти та овочі. Пам’ятайте, що найкраще вітаміни цієї групи діють у комбінації один з одним, а нестача всього одного з них може вплинути на інші, що згодом може призвести до порушення процесу обміну речовин.

Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, – природний антиоксидант, який захищає клітини від впливу вільних радикалів, уповільнює процес старіння, стимулює вироблення головного білка молодості колагену та зміцнює імунітет. Не останню роль вітамін С грає і в процесі метаболізму – зокрема, він позитивно впливає на білковий, вуглеводний і холестериновий обмін речовин. Вітамін С можна отримати з овочів – шпинату, капусти, картоплі та перцю, – ягід (чорна смородина, полуниця, суниця, чорноплідна горобина) і, зрозуміло, з усіх цитрусових.

No Newer Articles

Back to top button