Україна

Втрати та атаки. Резніков про ситуацію на фронтіСюжет


Втрати та атаки. Резніков про ситуацію на фронті

Журналісти розпитали міністра оборони про ситуацію на Бахмутському напрямку та коли чекати нову контратаку України.

Міністр оборони України Олексій Резніков на фоні важких боїв в Соледарі розповів про ситуацію в місті, а також як вплине на фронт перестановка у командуванні російської армії та коли чекати контрнаступ ЗСУ.

Глава оборонного відомства також пояснив, чому повторний наступ з Білорусі є дуже малоймовірним і висловив упевненість, що вступ України в НАТО станеться у найближчому майбутньому.

Про Соледар

Резніков нагадав, що одна з мрій Кремля – вийти на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.

Соледар, по його словам, маленьке місто на цьому напрямку, він не є військовим, стратегічним чи якимось особливим об’єктом, це просто “точка на мапі, але це наше місто, це наші люди, це наша земля. Для нас він є важливим, кожен квадратний метр є для нас важливим”.

“Але на даний момент вони намагаються захопити це місто, щоб отримати контроль над дорогою між Соледаром і Бахмутом, по якій вони зможуть перекидати свою техніку і підрозділи в Бахмут. Вони зупинилися під Бахмутом і відвели від нього деякі свої підрозділи на Соледар”, – розповів глава оборонного відомства в інтерв’ю BBC.

Зараз на Бахмутському напрямку окупанти намагаються завдати потужного точкового удару за допомогою бійців ПВК Вагнера, десантно-штурмових загонів та інших підрозділів.

“Вони хвиля за хвилею завдають артилерійських і мінометних ударів, штурмують піхотою, у спробі захопити кожну будівлю, кожну вулицю. Але ми продовжуємо утримувати свої позиції, це вкрай важко, але, як каже наш головнокомандувач, “ситуація складна, але під контролем””, – додав міністр.

Рєзніков також заявив, що глава “вагнерівців” Євгеній Пригожин зосереджений на захопленні Соледара із корисливих мотивів.

“У місті розташовані соляні шахти, найбільші в Європі, а тому є економічні причини, чому власники ПВК хочуть захопити місто – щоб заробляти гроші на крові”, – сказав міністр.

Про втрати

Голова Міноборони розповів, що бої за Соледар спричинили масові руйнування та значні втрати з обох сторін, але втрати України все одно менші.

Міністр заявив, щоденні втрати російської армії і приватної військової компанії складають приблизно 500 вбитих плюс поранені, тоді як ЗСУ втрачають десяту частину з них.

“Я б сказав, що на цьому напрямку наші втрати критично менші за втрати противника. Це означає, що якщо ми, приміром, втрачаємо 50 людей, вони втрачають 500. Просто порівняйте”, – сказав він.

Про контрнаступ ЗСУ

Україна, завдяки нашим партнерам, готує ресурси для нового контрнаступу.

“Нам також потрібен час для формування наших резервів, нам потрібно більше боєприпасів, артилерії, БМП, ракет і так далі. Таким чином, нам також потрібно більше часу”, – пояснив Резніков.

Він стверджує, що військове керівництво має різні плани, і поки вирішує, який напрямок буде найкращим для контратаки. Зараз цим займається Генштаб, зокрема генерал Валерій Залужний і його команда.

Міністр також заявив, що і росіяни готуються до нового наступу з районів, які вони вже окупували на півдні і сході. Окупанти можуть розпочати нову атаку наприкінці лютого або на початку березня.

“Весна – найкращий період для того, щоб оновити рух для всіх сторін… Ми розуміємо, що вони будуть готові почати і, звичайно, ми повинні бути готові почати”, – сказав Резніков.

“Загальна мета Росії – стерти Україну з лиця Землі, вони хочуть контролювати нас, вони вважають, що Україна не є окремою державою, що українська нація не має існувати. Це божевільна, дурна ідея кремлівського режиму”, – додав міністр.

Проте очільник оборонного відомства не думає, що росіяни готують повторне вторгнення з Білорусі. Адже рух з півночі “займе багато часу, і вони не мають ресурсів”.

Резніков також висловив упевненість, що Україна отримає довгоочікувану зброю, включаючи танки та винищувачі та ракети дальності до 300 км, у той час як і Україна, і Росія готуються до нових наступальних дій навесні.

Зміна тактики РФ

Міністр також назвав дві причини, чому за довгий час росіянам вдається просуватися. По його словам, після поразки на Харківському та Херсонському напрямках у ворога зʼявилась можливість сконцентрувати сили в одному місці.

“Вони змінили тактику і стратегію, намагаючись виявити одне місце і зробити в ньому прорив. Адже їм життєво необхідна принаймні маленька перемога для населення Російської Федерації”, – сказав глава Міноборони.

Друга причина – це конфлікт між власниками приватної військової компанії і командуванням російської армії.

“Бахмут і Соледар – на відповідальності ПВК, і вони хочуть довести Кремлю, що вони кращі за регулярні війська Російської Федерації. Ми бачимо перестановки в російському командуванні, що свідчить про те, що конфлікт між ними триває”, – додав він.

Україна де-факто в НАТО

Під час інтерв’ю Рєзніков сказав, Україна фактично вже приєдналася до НАТО, при цьому формально поки не стала членом Альянсу.

“Україна як країна і Збройні сили України стали є членом НАТО. Де-факто, а не де-юре (за законом – ред.). Тому що у нас є зброя і розуміння того, як її використовувати”, – сказав він.

При цьому Резніков не погодився з тим, що подібні слова можуть вважати неоднозначними не лише в Росії, а й у самому НАТО. Адже Альянс, за його словами, хоч і підтримує Україну, але вжив заходів, щоб його не розглядали як учасника війни.

“Я впевнений, що найближчим часом ми станемо членом НАТО де-юре”, – додав міністр.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button