Україна

WP розповів про найбільшу проблему контрнаступу


WP розповів про найбільшу проблему контрнаступу

Сапери на передовій повзуть мінними полями – іноді буквально на животі – щоб підірвати оборону Росії і розчистити шлях для війська для наступу.

Контрнаступ України просувається повільно, оскільки окупанти щільно замінували території перед своїми оборонними укріпленнями. А Україна перед контрнаступом отримала менше 15% від всього саперного та інженерного обладнання, яке просила у західних партнерів. Про це у суботу, 15 липня, повідомляє The Washington Post.

“Території глибиною від 3 до 10 миль (близько 5-16 км – ред.) перед основними опорними пунктами росіян були щільно заміновані протитанковими і протипіхотними мінами і розтяжками. За словами українських військових, ці оборонні споруди успішно стримують наступ”, – йдеться у публікації.

Зазначається, що ця перешкода змусила українські сили змінити стратегію.

“Замість того, щоб намагатися прорватись за допомогою бойових машин піхоти і бойових танків, які західні союзники надали Україні для контрнаступу, підрозділи просуваються вперед повільно, пішки. (…) Невеликі групи саперів на передовій повзуть мінними полями – іноді буквально на животі – щоб підірвати оборону Росії і розчистити шлях для війська для наступу”, – розповідає видання.

За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Україні потрібне спеціальне дистанційне обладнання для розмінування. В інтерв’ю WP він розповів, що Україна використовує надані США системи M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC), але “вони також знищуються”, а тому “їх потрібно багато”.

Високопоставлений український чиновник, який говорив з WP на умовах анонімності, розповів, що Київ отримав менше 15% від тої кількості саперного та інженерного обладнання, в тому числі MICLIC, яку просив у західних партнерів напередодні контрнаступу. Частина цього обладнання прибула лише минулого тижня, повідомив чиновник.

Міністр оборони України Олексій Резніков і Залужний повідомили WP, що вони поінформували своїх західних колег про те, що їм терміново потрібно більше систем розмінування, таких як торпедні вибухові заряди Бангалор.

“Мінні поля – це одна з проблем, яка, безумовно, впливає на темпи наступу. Це проблема, яку ми бачимо. Чи можна було її вирішити швидше? Можна було. Як її можна було б вирішити? Генерал Міллі (голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі – ред.) знає. Інше питання, чи може він у цьому допомогти? Я не знаю”, – сказав Залужний.

Американські офіційні особи заявили WP, що вони надали Україні майже всі види обладнання, які вона просила напередодні контрнаступу. Посадовці зазначили, що не завжди можливо надати ту кількість, яку просить Україна, але сказали, що, зокрема, щодо систем MICLIC, Вашингтон працює над тим, щоб незабаром надати більше не лише самої системи, але й зарядів, які вона використовує для підриву довгих рядів мін.

Посадовці також повідомили газеті, що рішення США надати Україні суперечливі касетні боєприпаси надасть Києву вогневу перевагу, що дозволить українським військовим мати достатньо часу і простору для використання наявного у них інженерного обладнання.

Раніше повідомлялося, що ЗСУ знищили російську мінувальну машину Земледелие.

На Таврійському напрямку знищили дві роти ворога

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button