Україна

Вищий антикорупційний суд скасував постанову про зупинку досудового розслідування у справі Януковича

У суді уточнили, що відповідно до норм законодавства, під час розгляду скарги на постанову детектива НАБУ про зупинення досудового слідства, слідчий суддя зобов’язаний встановити, чи відповідає оскаржувана постанова вимогам закону

Вищий антикорсуд скасував постанову детектива Національного антикорупційного бюро про зупинення досудового розслідування у справі щодо колишнього президента України.

Про це інформує 1NEWS.

У суді уточнили, що відповідно до норм законодавства, під час розгляду скарги на постанову детектива НАБУ про зупинення досудового слідства, слідчий суддя зобов’язаний встановити, чи відповідає оскаржувана постанова вимогам закону і чи ґрунтується на засадах кримінального провадження, з точки зору формальних і змістовних критеріїв.

Заслухавши учасників судового процесу, слідчий суддя дійшла висновку, що із змісту оскаржуваної постанови неможливо встановити мотиви слідства для необхідності звернутися із запитом про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні.

Як пояснюють у судовій установі, фактично оскаржувана постанова складається з фабули кримінального правопорушення, що міститься у витягу з ЄРДР та одного речення щодо виконання усіх необхідних та можливих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а також наявності необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

“Детектив у судовому засіданні не надав жодних документів, з яких можна встановити, на виконання яких саме процесуальних дій спрямований запит у межах міжнародного співробітництва. Відтак, у слідчого судді відсутня можливість встановити які саме обставини має намір підтвердити або спростувати орган досудового розслідування і яким чином вони співвідносяться з обставинами кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється колишній Президент України”, – інформують у ВАКС.

Як повідомлялося, 26 жовтня ВАКС відмовився заочно арештовувати Януковича. У суді заявили, що колишньому президенту не обиратимуть запобіжний захід через порушення умов досудового розслідування.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Януковича у привласненні Межигір’я.

За даними ЗМІ, Генпрокуратура розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір’я». У межах цієї справи було заочно повідомлено про підозру Януковичу.

Потім, після втрати функції слідства, цю справу з ГПУ передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП. У зв’язку з оголошенням Януковича в розшук НАБУ і САП просили суд заочно взяти під варту експрезидента.

Джерело: Вищий антикорупційний суд України

Back to top button