Україна

Вищий антикорупційний суд поновив розслідування справи Бахматюка

ВАКС зупинив слідство у справі Бахматюка у зв'язку з його розшуком

Вищий антикорупційний суд скасував постанову Національного антикорупційного бюро про призупинення слідства у справі олігарха Олега Бахматюка про організацію ним заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України.

Таке рішення 5 квітня ухвалила слідча суддя ВАКС Ольга Саландяк, повідомляє 1NEWS з посиланням на «Слово і діло».

«Скарги адвокатів в інтересах підозрюваних Олександра Писарука, Алли Шульги, Миколи Каленського і Наталії Перець на постанову старшого детектива НАБУ про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні – задовольнити. Постанову старшого детектива НАБУ про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні – скасувати», – оголосила суддя.

Як відомо, ВАКС зупинив слідство у справі Бахматюка у зв’язку з його розшуком. Також розслідування зупинили й стосовно інших підозрюваних у зв’язку з ненаданням відповіді на міжнародний запит Австрією. Нещодавно адвокати цих підозрюваних вже намагалися оскаржити зупинку слідства, але їм відмовили.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Бахматюку про підозру в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ. Пізніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно взяла його під варту. Слідство з’ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком.

Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

40 днів потому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого свідомо неправдивого висновку експертом.

Back to top button