Україна

Вирішальна фаза контрнаступу? Успіхи ЗСУ на півдніСюжет


Вирішальна фаза контрнаступу? Успіхи ЗСУ на півдні

Після звільнення села Работино українським військам, ймовірно, вдалося просунутися у напрямку села Вербне, розвиваючи наступ далі.

Звільнення ЗСУ села Роботино Запорізької області, на думку військових експертів, означає прорив першої лінії оборони російських окупантів та підхід до другої лінії. Далі – битва за Токмак, Мелітополь та Бердянськ. Щоб протистояти тиску ЗСУ на півдні, росіяни змушені перекидати туди найпотужніші підрозділи з інших точок фронту.
 
Що після Роботино
 
Євген Дикий, ветеран російсько-української війни, екс-командир роти батальйону Айдар констатує, що першу лінію оборони росіян у Запорізькій області ЗСУ практично знищили.
 
“Коли ми вже пройшли Роботіно, з цього моменту можна вважати, що точаться бої саме всередині другої лінії оборони росіян. Не можна сказати, що другу лінію вже прорвано, а також не коректно говорити, що ми до неї тільки підійшли. Ось на ній, власне, бої. Тому що лінія оборони у реальному житті виглядає не так, як на карті. Все ж таки це не така тоненька лінія. Це досить великий комплекс споруд різних відстанях друг від друга. І це також, окрім споруд, ще й комплекс мінних полів”, – зазначає Дикий.
 
Продовжуючи наступ українські війська вже досягли успіхів на південний схід від села Работине (10 км на південь від Оріхова) та на південь від Малої Токмачки (7 км на південний схід від Оріхова), а також просуваються у напрямку Новоданилівки (4 км на південь) від Орєхова), Новопокропівки (15 км на південь від Орєхова), Малої Токмачки, Очеретуватого (25 км на південний захід від Оріхова).
 
Наразі українські війська проводять дві операції на півдні України: на заході Запорізької області та на кордоні Донецької та Запорізької областей.
 
На Бердянськ
 
Від Роботино до тимчасово окупованого Токмака – великого логістичного хаба армії РФ, близько 20 км. Неподалік знаходиться місто Мелітополь.
 
Після Роботино ВСУ займуться просуванням трасою 0408 та звільненням сіл Новопрокопівка та Солодка Балка, вважає координатор групи Інформаційний опір, військовий експерт Олександр Коваленко.
 
Біля села Ільченкове, як зазначає спеціаліст, знаходиться остання головна висота в даному районі, яку контролюють загарбники. Контроль висоти забезпечить ЗСУ збільшення радіусу дії артилерії за позиціями ворога.
 
“Фронт контрнаступу розшириться. Спочатку він був 7 кілометрів, а тепер – понад 20. По правому флангу буде рух до Очеретуватого і вихід на трасу 0401. Це дозволить вийти на південний схід Токмака. Праворуч від Роботино – рух та звільнення села Копані та просування на Р37. Просування на Токмак широким фронтом не дозволить росіянам повноцінно використовувати військовий ресурс”, – зазначає експерт.
 
ЗСУ можуть охопити три напрями заходу на Токмак: північ, північний схід та північний захід. Місто опиниться в оперативному оточенні. А якщо говорити про контроль над південним сходом траси Р37, то це можна вважати виходом на Бердянськ, зауважив Коваленко.
 
“Не виключаю, що основною метою ЗСУ стане не Токмак і Мелітополь, а Бердянськ. Після Токмака починається тилова лінія оборони, вона набагато слабша за першу і другу”, — резюмував експерт.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button