Україна

Випробування вакцини від Johnson&Johnson показали феноменальні результати

Антикоронавірусна вакцина-кандидат Ad26.COV2.S від компанії Johnson&Johnson (розробка її “дочки” – Janssen) успішно пройшла фазу I/IIа клінічних випробувань. Результати досліджень опубліковані в журналі New England Journal of Medicine, пише «Кореспондент».

Відзначається, що основа препарату – нерепліцуючий вектор з аденовірусу людини 26-го типу (Ad26), геном якого модернізований так, щоб виробляти S-білок SARS-CoV-2. Іншими словами, творці взяли нешкідливий для людини вірус однієї із “застуд”, позбавили його можливості розмножуватися в клітинах, і озброїли білками-шипами коронавірусу – щоб “дратувати” імунітет і навчати його боротися з цим коронавірусом.

У дослідженні випадковим чином були розподілені 805 здорових дорослих учасників 18-55 років (когорта №1) і> 65 років (когорта №3). Вони отримували дозу 5х1010 вірусних частинок (низька доза) або 1х1011 (висока) на 1 мл, або плацебо. Застосована як одноразова, так і дводозова імунізація: повіряти безпеку і реактогенність (побічні ефекти) кожного режиму.

У когорті №2 збираються більш довгострокові дані для порівняння одно- і дводозової схем; результати випробувань в ній будуть опубліковані пізніше.

З’ясувалося, що найчастіші “небажані явища” були типовими: біль у місці ін’єкції, стомлюваність, головний біль, біль у м’язах, а також лихоманка. “Побічки” були менш поширені в когорті літніх, у вакцинованих низькою дозою, і після другої дози. В цілому, реактогенність Ad26.COV2.S була порівнянна з іншими аналогічними вакцинами, причому при другій дозі – менше, ніж у Pfizer/BioNTech і Moderna.

 На кінець першого місяця після першої дози нейтралізуючі антитіла були у понад 90% щеплених, у 100% до кінця другого місяця, і продовжували зростати. Цей ефект спостерігався незалежно від дози або віку. Друга доза підвищувала кількість антитіл до трьох разів.

 Що стосується Т-клітинної відповіді, то через два тижні лімфоцити типу CD4+ знайшли у 76-83% людей з когорти №1 і у 60-67% серед літніх. Відзначено чіткий крен у Т-клітини типу Th1, що є позитивним моментом, так як відхід у Th2-відповідь веде до можливого посилення симптомів.

 Клінічні випробування звітної фази стартували 22 липня, а фаза III (заключна) почалася 7 вересня на 60 000 добровольцях з одноразовим введенням і 15 листопада на 30 000 за дводозною схемою з інтервалом в 57 діб.

Back to top button