Україна

Викрито шахраїв, які привласнили 45 млн грн на “продажі” дронів для ЗСУ


Викрито шахраїв, які привласнили 45 млн грн на продажі дронів для ЗСУ

Основна організаторка тривалий час переховується за кордоном, однак наразі поліцейські вживають заходів, щоби оголосити її в міжнародний розшук.

Поліцейські ліквідували злочинне угруповання, яке під приводом продажу дронів для ЗСУ ошукало українців на понад 45 млн грн. Про це в четвер, 15 лютого, повідомила пресслужба Національної поліції України.

Повідомляється, що громадяни були впевнені, що перераховують кошти на безпілотники для відправлення знайомим військовим у зону бойових дій. БПЛА пропонувалися за привабливою ціною (на 20-25% нижча ринкової), і 92 людини перерахувало шахраям понад 45 мільйонів гривень.

Шахраї справді виконали кілька перших замовлень, щоб ввести людей в оману, а переважна більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей. Йдеться про понад 600 різних БПЛА, які так і не потрапили до ЗСУ.

Оплата здійснювалась готівкою та шляхом перерахування коштів на власні банківські картки, криптогаманці та рахунки підконтрольних їм суб’єктів господарювання. Після цього кошти виводились шляхом фіктивного придбання автозапчастин, текстилю, які не постачались, і туристичних послуг, які, відповідно, не надавались, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що організували злочинну схему дві жінки, які й раніше використовували надзвичайні ситуації в країні для ошукування громадян. Наприклаж під час блекаутів вони отримали гроші за 40 старлінків, але так і не відправили їх замовникам, а в період бензинової кризи продавали недійсні паливні талони.

За даними провадженням у 2023 році слідчі Нацполіції вже оголосили їм про підозри і скерували обвинувальні акти в суд для розгляду справи по суті, – йдеться в повідомленні.

Під час обшуків у Києві, Одеській та Волинській областях правоохоронці вилучили банківські картки, мобільні телефони, компʼютерну техніку, реєстраційні номери та документи фінансово-господарської діяльності, які використовували шахраї.

Майно підозрюваних вартістю понад 4,5 мільйони гривень та 28,6 мільйонів гривень на банківських рахунках залучених до схеми підприємств заарештовані.

“Основна організаторка тривалий час переховується за кордоном, однак наразі поліцейські вживають заходів, щоби оголосити її в міжнародний розшук. Двох інших фігурантів затримано і обрано їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі”, – повідомили в поліції.

Раніше повідомлялося, що заарештовано експрацівницю банку, яка видурила у клієнтів майже 86 млн грн.

Кожен п’ятий злочин – шахрайство: як не піддатися на хитрощі аферистів

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button