Україна

Викрито ділків, що намалися вкрасти з держбюджету понад 1,3 млрд грн


Викрито ділків, що намалися вкрасти з держбюджету понад 1,3 млрд грн

Фігуранти шахрайської схеми підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній.

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією заблокувала спробу розкрадання понад 1,3 млрд грн із державного бюджету України. Про це СБУ написала на своєму Telegram-каналі в середу, 10 січня.

“Організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги і отримувати компенсацію від держави…

Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі”, – йдеться в повідмленні

Контролюючим органам ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більше половини штатної чисельності персоналу підприємств.

Ділки отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 млрд грн. Але завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти фінансовій махінації та розкраданню бюджетних грошей.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 ККУ);
  • Зловживання владою або службовим становищем (⁠ч. 2 ст. 364 ККУ).

Нині вирішується питання щодо повідомлення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу.

Слідство для встановлення всіх обставин злочину все ще триває. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше було викрито працівника ТЦК, який доомагав “ухилянтам” виїжджати з України.

Також повідомлялося, що поліція знешкодила чотири корупційні схеми ухилення від військової служби – у Києві і трьох областях.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button