Україна

Викраденого екскапітана ВМС України етапували з Криму до Росії


Викраденого екскапітана ВМС України етапували з Криму до Росії

18 вересня Кисельова вивезли із Сімферополя, а вже 21 вересня – із Краснодара, а де він зараз – невідомо.

Викраденого колишнього капітана Військово-морських сил України Олексія Кисельова, якого окупанти засудили до 8,5 років позбавлення волі, етапували із СІЗО Сімферополя до Росії. Про це з посиланням на повідомлення родичів Кисельов пише Кримська солідарність.

Повідомляється, що 18 вересня Кисельова вивезли із Сімферополя, а вже 21 вересня – із Краснодара, а де він зараз – невідомо.

Зазначається, що за законодавством РФ, керівництво СІЗО зобов’язане попередити родичів, куди відправили ув’язненого, і повідомити їх про прибуття  його в інше місце ув’язнення протягом 10 днів, але цього не було зроблено.

Як пише Суспільне, 22 липня 2022 року в окупованому Генічеську російські силовики затримали екскомандира розвідувального корабля Військово-морських сил України Славутич Олексія Кисельова, його звинуватили в участі в батальйоні імені Номана Челебіджихана. Це формування у Росії вважається терористичною організацією. Російська прокуратура вимагала 10 років ув’язнення для нього.

Засновник батальйону імені Номана Челебіджихана Ленур Іслямов заперечує, що Олексій Кисельов причетний до нього.

Кисельов повідовим адвокату про застосування до нього тортур  Представництво президента України в АРК закликало негайно звільнити Кисельова.

27 жовтня 2022 року Олексій Кисельов оголосив голодування через відсутність медогляду протягом двох місяців, незважаючи на запити затриманого на обстеження лікарем. Це порушує щонайменше шість міжнародних договорів.

17 лютого 2023 року окупаційний суд у Джанкої засудив Кисельова до 8,5 років ув’язнення в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, у травні цього року в Москві суд узяв під варту кримську татарку Леніє Умерову за обвинуваченням у “шпигунстві”.

Умерова перебувала в ізоляторі міста Владикавказ останні п’ять місяців після того, як вона перейшла кордон на КПП Верхній Ларс у Північній Осетії. Вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком.

Леніє безпідставно звинуватили в “порушенні правил режимної зони”. За цей час 25-річній дівчині кілька разів призначали адміністративний арешт за “непокору поліції”.

Раніше у тимчасово окупованому Криму підконтрольний Росії суд виніс вирок у вигляді семи років ув’язнення у справі кримського татарина Аппаза Куртамета за нібито перерахування коштів члену добровольчого батальйону Крим.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button