Україна

Вийшли до кордону. Контратака на Харківщині


Українські військовослужбовці виграли битву за Харків та перейшли до контрнаступу на Ізюмському напрямку.

 

Росія програла битву за Харків – друге за величиною місто в Україні, кажуть як українські, так і іноземні аналітики. Збройні сили України продовжують відтісняти ворога, і один із українських батальйонів уже вийшов на дільницю держкордону з РФ у Харківській області.

 

Незважаючи на втрати позицій в області, окупанти готуються до нового наступу в Ізюмі. Проте контрнаступ ЗСУ неможливо буде зупинити, кажуть в уряді. 1News розповідає про подробиці.

 

 

Україна перемогла у битві за Харків

 

Україна здобула перемогу у битві за Харків, йдеться у доповіді експертів вашингтонського Інституту військових досліджень (ISW). Російським військам не вдалося не лише захопити друге за величиною місто України, а й навіть оточити його. Тепер вони змушені відступати під тиском української армії.

 

Аналітики припускають, що окупанти вирішили повністю відійти з позицій біля Харкова через постійні контрнаступи України та обмежену кількість підкріплень. Останні кілька днів російські підрозділи відступали, майже намагаючись утримувати позиції.

 

Водночас у Пентагоні зазначають, що попри локальні успіхи української армії бої навколо Харкова тривають.

 

“Не думаю, що ми бачили поступ на схід в останній день, але є певний прогрес у тому, що вони відсунули російські сили ближче до кордону і далі від Харкова”, – заявив представник Міноборони США.

 

Обстановка у Харкові та області, за даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова на 16 травня:

 

  • окупанти суттєво скоротили інтенсивність обстрілів Харкова завдяки ЗСУ. Проте небезпека для цивільного населення все ще є. Минулої доби агресор поцілив по Шевченківському району Харкова та Салтівці. Чотири особи отримали поранення.
  • також ворог продовжує обстрілювати населені пункти області. У Чугуївському районі двоє поранених
  • у Харківському районі через обстріл росіян сталося три пожежі
  • противник намагається зосередити більшість своїх зусиль на утриманні позицій і готує спробу наступу в районі Ізюма.

 

“Ще раз наголошую на необхідності бути обачними, не ігнорувати сигнали тривоги”, – написав Синєгубов у своєму Telegram-каналі.

 

Президент України Володимир Зеленський показав, що після себе залишили російські окупанти у Харківській області.

 

 

 

Що чекати від окупантів та контрнаступу ЗСУ

 

Сили оборони України розпочали контрнаступальні дії на Харківському та Ізюмському напрямках 5 травня. З цього часу було звільнено низку населених пунктів, окупантів женуть до кордону.

 

Першочерговим завданням для ЗСУ є звільнення від окупантів півночі області, сказав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону минулими вихідними.

 

“Ми маємо зробити все, щоб ворог вийшов з півночі нашої області і далі вже рухатимемося на звільнення інших територій”, – сказав керівник області.

 

За його словами, момент переходу до контрнаступу був переломним, оскільки захисники відсунули ворожі сили, чим зменшили кількість обстрілів у Харкові.

 

Також він зазначив, що Харківська область є стратегічним напрямком, оскільки РФ планує у такий спосіб створити “коридор” на Луганську та Донецьку області, щоб збільшити там військову присутність.

 

“Наше завдання вибити його (ворога, – ред.) звідти, фактично перерізавши ту артерію, якою йде логістика до цих областей”, – наголосив глава ОВА.

 

Російські війська все ще контролюють частину Харківської області та окопуються для оборони і утримання захоплених позицій.

 

 

Експерти ISW зазначають, що українські сили, ймовірно, спробують перерізати, щонайменше, одну, західну, із наземних ліній постачання між Бєлгородом та окупантами, зосередженими навколо Ізюму.

 

Однак Росія використовує кілька таких ліній, у тому числі і на відстані від позицій ЗСУ. Тому малоймовірно, що українські війська дістануться найближчим часом, зазначає ISW.

 

Основні зусилля армії РФ, як і раніше, спрямовані на те, щоб оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області, принаймні з півдня. Однак російські війська, що рухаються з півночі на південь, не змогли форсувати річку Сіверський Донець і зазнали серйозних втрат.

 

 

Невдалі спроби росіян форсувати Сіверський Донець у районі Кремінної можуть усунути російські операції далі на схід.

 

“У росіян може не вистачити додаткової свіжої бойової потужності, щоб компенсувати ці втрати, продовжити широкий наступ і оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Хоча вони, ймовірно, намагатимуться це зробити”, – вважають американські дослідники війни.

 

Американська газета New York Times зазначає, що повний провал військової операції Росії при форсуванні річки Сіверський Донець став одним із найбільш смертоносних епізодів війни. Втрати РФ склали до 485 осіб із 550 військовослужбовців 74 мотострілецької бригади, спрямованих туди, та понад 80 одиниць техніки, повідомляли раніше в ISW.

 

У доповіді ISW за 15 травня йдеться про те, що російські війська, ймовірно, відмовилися від мети завершити широкомасштабне оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюма на користь захоплення Луганської області.

 

Зазначається, що окупанти, швидше за все, спробують утримати лінію на захід від Вовчанська, щоб захистити свої наземні лінії зв’язку (GLOC) від Бєлгорода до Ізюма.

 

Російські війська не просунулися на слов’янському напрямку через невдалий наступ у районі Ізюма, йдеться у повідомленні.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sWrtCBCGgak

 

16 травня у Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти все ще планують наступ у районі Ізюма. Для цього використовують підрозділи, зосереджені біля міста.

 

Крім того, окупанти не залишають спроб стримувати наступ ЗСУ на північ від Харкова. Вони роблять все можливе, аби українські військові не могли вийти до державного кордону України, йдеться у зведенні Генштабу.

 

“На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосередив на утриманні зайнятих позицій та недопущенні просування наших військ до державного кордону України”, – йдеться в іншому повідомленні Генштабу.

 

Для цього у Бєлгородську область окупанти стягують додаткові батальйонно-тактичні групи.

 

У неділю стало відомо, що 227-й батальйон 127-ї бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України у неділю вийшов на дільницю державного кордону з Росією у Харківській області.

 

 

Щоб уповільнити контрнаступ ЗСУ, окупанти за 17 кілометрів від російського кордону зруйнували три мости через річку Сіверський Донець у районі сіл Рубіжне та Старий Салтів у Харківській області.

 

Ці населені пункти раніше були звільнені українськими силами.

 

 

Є лише два менші мости на північ від річки, в нині окупованих Росією селах Огурцово та Бугруватка. Їхній поточний стан невідомий, оскільки хмари перекрили всі останні супутникові знімки.

 

Якщо ці мости підпадуть під загрозу, темп українського просування буде загальмований.

 

У свою чергу, український спецназ разом із Нацгвардією та СБУ з метою зупинення наступу окупантів у напрямку Сєверодонецька та Лисичанська, знищили залізничні мости, захоплені ворогом у ключовому сполученні між Рубіжним та Сєверодонецьком.

 

 

16 травня радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко заявив, що найближчими днями головною “гарячою точкою” фронту буде Сєвєродонецьк.

 

“Вони намагатимуться робити так зване мале оточення. Велике оточення, яке вони хотіли зробити, – оточення всього нашого угруповання на Донбасі – це вже нереалістичне станом на зараз, особливо після нашого контрнаступу на півночі та північному сході Харківської області. Зараз вони сконцентруються на Сєвєродонецьку”, – сказав він.

 

Денисенко переконаний, що російські окупанти “захлинуться” у боях із підрозділами ЗСУ поблизу Сєвєродонецька і не досягнуть своїх цілей.

 

“Думаю, це наш контрнаступ неможливо зупинити, і росіяни це відчувають. Тому вони іноді хаотично відступають, підривають мости для того, щоб зупинити наш контрнаступ”, – також сказав радник голови МВС.

 

Він пояснив, що росіяни побоюються заходу української армії до тилу їхнього угруповання, тому перерізають шляхи.

 

 

 



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button