Україна

Видатки держбюджету-2021 не виконані на 44 мільярди

Зокрема, на 10% (8,4 млрд грн) не виконаний план видатків МОЗ

Попри перевиконання плану доходів за перше півріччя, видатки загального фонду держбюджету менші плану на 44,3 млрд грн (7,3%) – не виконаний план видатків за програмами МОЗ, Міноборони, Мінсоцполітики, Мінагрополітики.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання держбюджету України за січень-червень 2021 року, – інформує 1NEWS.

Зокрема, на 10% (8,4 млрд грн) не виконаний план видатків МОЗ. Із них 3,4 млрд грн – на реалізацію програм державних гарантій медичного обслуговування населення та 1,4 млрд грн – на проведення вакцинації.

“Менше плану видатки Міністерства оборони – на 4,3 млрд грн (7,9%). Із них 1,9 млрд грн – на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни та 1,8 млрд грн – на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів і обладнання”, – заявили у Рахунковій палаті.

За словами Пацкана, не виконаний план видатків Мінсоцполітики – на 3,3 млрд грн (1,9%), із яких 1,6 млрд грн – на виплату деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення та Мінагрополітики – на 1,1 млрд грн (51%), із них майже 816 млн грн – на фінансову підтримку сільгосптоваровиробників.

“Водночас, спостерігається позитивна тенденція з виконанням плану доходів за перше півріччя. За цей час він перевиконаний майже на 5% – 23,7 млрд грн. Найбільше перевиконано план ПДВ із урахуванням бюджетного відшкодування, – на 12,7 млрд грн; податку на прибуток підприємств – на 8,2 млрд грн; акцизу із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – на 4,4 млрд грн”, – підкреслив Пацкан.

За словами голови Рахункової палати, на 3 млрд грн не виконаний план акцизного податку із вироблених в Україні підакцизних товарів; на 0,4 млрд грн – податку та збору на доходи фізичних осіб.

“Не виконується і план державних запозичень – за перше півріччя до загального фонду державного бюджету отримано на 78,7 млрд грн менше плану – 260 млрд грн. Державних зовнішніх запозичень – на 63% менше плану, тоді як від розміщення облігацій внутрішніх державних позик надійшли всі 100% плану – 213 млрд грн”, – додав він.

Пацкан також зауважив, що від приватизації державного майна надійшло 1 млрд грн, що менше плану на 8,4 млрд грн (89%).

Джерело: Рахункова палата України

Back to top button