Україна

ФРН призупинила сертифікацію “Північного потоку-2”

Німецький енергетичний регулятор BNetzA заявив у вівторок про призупинення процесу сертифікації компанії-оператора газопроводу “Північний потік-2” для постачання російського газу в обхід України – Nord Stream 2 AG – як незалежного оператора передачі, пише 1news з посиланням на УНН.

“Bundesnetzagentur сьогодні призупинив процедуру сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора передачі. Після ретельного вивчення документації Bundesnetzagentur дійшов висновку, що сертифікувати оператора газопроводу “Північний потік-2” можна буде лише в тому випадку, якщо цей оператор був організований у юридичній формі відповідно до німецького законодавства”, – повідомили у регуляторі.

Як вказано, Nord Stream 2 AG, що базується в Цугу (Швейцарія), вирішила не змінювати свою існуючу організаційно-правову форму, а замість цього заснувати дочірню компанію відповідно до німецького законодавства виключно для управління німецькою частиною газопроводу. Ця дочірня компанія мала б стати власником та оператором німецької частини газопроводу.

“Процедура сертифікації буде призупинена, доки основні активи та людські ресурси не будуть переведені до дочірнього підприємства, а Bundesnetzagentur не зможе перевірити, чи є документація, повторно подана дочірнім підприємством, як новим заявником, повною. Коли ці вимоги будуть виконані, Bundesnetzagentur зможе відновити свою експертизу в решту чотиримісячного періоду, встановленого законом, щоб підготувати проект рішення та надати його Європейській комісії для висновку, як передбачено в законодавстві ЄС про внутрішній ринок”, – вказали у регуляторі.

Федеральне міністерство економіки та енергетики (BMWi) та Європейська комісія були проінформовані заздалегідь. Сторони, які беруть участь у сертифікації, були повідомлені про рішення, яке оприлюднено.

Проект газопроводу “Північний потік-2” завершено і очікує сертифікації від влади ФРН і Європейського Союзу.

8 вересня 2021 року компанія “Nord Stream-2 AG” (“Газпром” володіє 100% власності), проектна компанія та майбутній оператор газопроводу “Північний потік-2”, подала у повному обсязі заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передачі (ITO) газопроводу “Північний потік-2” до Федерального мережевого агентства Німеччини. Як ITO Nord Stream-2 AG залишиться у складі Групи Газпром, вертикально інтегрованої енергетичної компанії, що суперечить чинному європейському законодавству, вказували в НАК “Нафтогаз України”.

Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками в останні тижні викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу.

Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу і сказав, що “Північний потік-2” може бути запущений “на наступний день після” такого схвалення.

 

 

 

Back to top button