Україна

ВР ухвалила закон про криміналізацію контрабанди


ВР ухвалила закон про криміналізацію контрабанди

Зміни дозволять встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за недостовірне декларування товарів.

Рада 9 грудня ухвалила Закон Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. Ухвалення цього закону було вимогою для надання макрофінансової допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро цьогоріч. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

“Прийнята редакція комітету, в яку вчора ми змогли внести правки, на яких наполягав бізнес”, – заявив депутат.

Йдеться про підвищення порогів для товарної контрабанди у п’ять разів; а також підвищення порогів для підакцизних товарів у два рази.

“Вступ в силу товарної відкладається до середини 2024-го року. Як я і говорив, це дедлайн по МВФ по перезавантаженню БЕБ. Враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину”, – зазначив Железняк.

Він додав, що законом суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за “контрабандними” статтями за подання документів із неправдивими відомостями.

“У зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання”, – пояснив депутат.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, зміни дозволять встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за недостовірне декларування товарів, що призвело або могло призвести до неправомірного зменшення чи звільнення від сплати митних платежів.

Нагадаємо, сьогодні Рада прийняла в цілому законопроєкт щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри, який був однією з вимог Єврокомісії.

Також ВР підтримала звернення, в якому закликала Євросоюз ухвалити рішення про початок переговорів щодо членства України в ЄС на засіданні Євроради.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button