Україна

Вовчанськ відбили. Провал атаки РФ на ХарківщиніСюжет


Вовчанськ відбили. Провал атаки РФ на Харківщині

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російській армії не вдалось реалізувати Харківську операцію.

 
Наступ росіян у Харківській області остаточно захлинувся. Вікно для російського прориву звужується, пише Bloomberg. Більшу частину Вовчанська Харківської області, на який припав головний удар окупантів, контролюють Сили оборони України.
 
Ситуація у Вовчанську
 
“Більшість міста контролюється повністю Силами оборони України, вони тримають ворога під вогневим контролем, завдають йому максимальних втрат. Ми намагаємось просуватися вперед для звільнення всіх наших територій”, – заявив представник ОСГВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону.
 
Волошин додав, що на Харківському напрямку українські військові активно знищують особовий склад та техніку окупантів.
 
Також на цьому напрямку піхотинці 36-ї бригади морської піхоти днями взяли в полон кількох російських кадрових військовослужбовців. Це були офіцери та кілька солдатів російської армії”, – зазначив спікер.
 
Буферної зони не буде
 
Bloomberg пише, що спроба Росії відкрити новий фронт у Харківській області “вже виглядає невдалою”, оскільки мети у вигляді створення буферної зони біля кордону досягти не вдалося, а Україна заявляє про завдання окупантам величезних втрат у боях у районі Вовчанська.
 
Керівник московського Центру аналізу стратегій та технологій Руслан Пухов сказав журналістам Bloomberg, що російська стратегія виснаження сил України є “дуже дорогою та кривавою для самої російської армії” та “може призвести до надмірного виснаження сил з російського боку, що, у свою чергу, дає українцям шанс для контратаки”.
 
5 червня головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявив у своєму Telegram-каналі, що поки Росія атакує кілька точок вздовж лінії фронту, “є шанси змінити ситуацію на нашу користь”.
 
Журналісти пишуть, що війна здебільшого зайшла в глухий кут. Bloomberg нагадав, що поки українські офіційні особи били на сполох через можливість прориву російської армії під час затримок постачання зброї від США, українські військові утримували лінію фронту, незважаючи на перевагу окупантів у озброєнні на рівні 10 до одного.
 
Не на користь Росії
 
Перспективи перемоги Росії цього року значно зменшилися внаслідок відновлення постачання зброї та допомоги, сказав Bloomberg Бен Баррі, старший науковий співробітник відділу сухопутних воєн лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень. “Можливо, у Росії більше солдатів, але багато одиниць їх першокласної бронетехніки було знищено, і знадобляться роки, щоб відновити армію до рівня 2022 року”, – додав він.
 
Хоча Росія також має проблеми з людським ресурсом. У грудні США оцінили кількість убитих та поранених російських військових у 315 тисяч, що становило близько 90% від початкових сил вторгнення, нагадує Bloomberg. Міністерство оборони Великобританії минулого тижня підвищило свою оцінку загальних втрат росіян до 500 тисяч і заявило, що вони становили 1200 військових на день у травні, йдеться у статті.
 
“Росія не перетворила своїх переваг на поле бою на серйозні досягнення, тому що її командири витрачають людську силу на досягнення своїх цілей, а українські сили ефективні в обороні, коли вони забезпечені людьми та технікою”, наголошує Дара Масікот, старша наукова співробітниця Фонду Карнегі за міжнародний світ.
 
“Дуже вагомий результат – те, що російській армії не вдалося реалізувати її Харківську операцію. Максимально її зараз стримуємо, знищуємо російські підрозділи, які зараз заходять на нашу землю та тероризують Харківщину. Напрямок посилено, посилення будуть ще”, – наголосив президент України Володимир Зеленський.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five + 20 =

Back to top button