Україна

Восени українці можуть зіткнутися з дефіцитом ліків

Українські пацієнти вже восени можуть відчути значний дефіцит медичних препаратів, адже закупівлі ліків бюджетним коштом цього року досі не розпочалися, передає 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Про це заявив генеральний директор Державного підприємства “Медичні закупівлі України” Арсен Жумаділов під час онлайн-брифінгу в четвер.

«З огляду на те, що закупівлі не розпочалися, що досі не ухвалена низка рішень, передусім Міністерством охорони здоров’я України, є вже реальна загроза, не просто ризик, а реальна загроза того, що восени цього року українські пацієнти за цілою низкою напрямів відчують суттєвий дефіцит медпрепаратів», – сказав Жумаділов.

За його словами, за деякими напрямами це буде пов’язано, зокрема, з тим, що вони не були профінансовані на 100%. Водночас, за деякими напрямами повне фінансове покриття було передбачено, проте ліки не зможуть надійти до осені, тож “ці пацієнти почнуть відчувати дефіцит значний в медпрепаратах”.

Гендиректор МЗУ уточнив, що це стосується таких напрямів, як дитяча онкологія, дихальні розлади новонароджених, закупівлі препаратів антиретровірусної терапії, потрібних людям з ВІЛ-позитивним статусом.

«Чому я кажу про те, що восени цих ліків за кошти 2020 року ще не буде? Тому, що за найкращого сценарію,.. якщо ми розпочнемо наші закупівлі з 1 червня – в нас майже 500 закупівельних процедур заплановано по наших напрямах- ці ліки в найкращому випадку приїдуть у грудні цього року, в січні, лютому, березні, квітні наступного року», – наголосив Жумаділов.

Він зауважив, що закупівельна процедура триває певний час: зокрема, необхідно пройти закупівлю за процедурою євротендерів, виготовити ліки, доставити їх, тощо.

«Коли ми складаємо докупи всі ці терміни, то розуміємо, що в найкращому випадку ми зможемо почати привозити ці ліки в грудні цього року», – підсумував Жумаділов.

 

 

 

 

Back to top button