Україна

Вогонь знищив заповідну частину острова Джарилгач – директор парку


Вогонь знищив заповідну частину острова Джарилгач - директор парку

З травня цього року окупанти засипали піском частину моря і з’єднали острів з селищем Лазурним аби там змогла їздити велика військова техніка. Пожежу, яка здійнялася на острові, було видно зі Скадовська.

На тимчасово окупованому росіянами острові Джарилгач Херсонської області близько тижня тривала пожежа. Вогонь знищив 16 кілометрів площі острова. Через це могла постраждати більша частина унікальної екосистеми. Доля тварин – невідома. Про це у середу, 16 серпня, повідомила директорка Джарилгацького національного природного парку Ірина Сабашенко в коментарі проєкту Радіо Свобода – Новини Приазовʼя. 
 

Пожежа почалась приблизно 4-5 серпня, а закінчилась 11 серпня.
 
Сабашенко зауважила, що винуватцями займання, ймовірно, стали саме окупанти, які облаштували полігон на острові. 
 
“Скоріш за все, загорілася трава У нас вигоріла майже вся заповідна зона, там сконцентрована основна частина всіх цінних видів, всіх частин степових екосистем, рідкісних видів, які занесені до “Зеленої книги України”, а доля тварин нам взагалі невідома”, – заявила керівниця нацпарку.
 
За словами Сабашенко, на відновлення рослинного покриву знадобиться від 10 до 30 років.
 
Інформацію про пожежу працівники Джарилгацького національного природного парку передали до Херсонської обласної прокуратури та Офісу генерального прокурора.
 
Додамо, що острів був домом для 250 видів птахів (з них 70 занесені до Червоної книги України), червонокнижних китоподібних (дельфіни афаліни та білобочки, морська свиня) та риб (осетри, севрюга та білуга), унікальних водоростей. 
 
Острів, найбільший в Україні та у всьому Чорному морі, належить до Скадовського району Херсонської області і окупований з самого початку повномасштабної війни в Україні.  

Раніше повідомлялося, що на острові Джарилгач п’ять днів палають степи.

Асканія-Нова в біді: як росіяни знищують заповідники

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button