Україна

Зачепили НАТО? Траєкторія польоту російських ракетСюжет


Зачепили НАТО? Траєкторія польоту російських ракет

Валерій Залужний стверджує, що сьогодні російські крилаті ракети порушили повітряний простір НАТО, пролетівши над Румунією.

Дві російські ракети Калібр перед тим, як потрапили в Україну, пролетіли над повітряним простором Молдови та Румунії (країни-члена НАТО), заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Інцидент став нібито частиною сьогоднішньої масованої атаки росіян по території нашої країни.

“О 10:18 дві російські крилаті ракети Калібр здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли в повітряний простір України в точці перетину кордонів трьох держав. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря”, – написав Залужний.

Траєкторія польоту

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив, що проліт російських ракет над Молдовою та Румунією є безпрецедентним випадком.

“Це вже не жарти, перший такий прецедент. Вони залетіли на територію Молдови через Одеську область. Радіолокаційно спостерігалося дві ракети Калібр. Вони перетнули повітряний простір Молдови з Румунією, звідти повернулися на територію України до Чернівецької області”, – розповів Ігнат.

За його словами, українські військові зафіксували російські ракети на підступах до кордону України, але не збивали їх через загрозу для громадян Молдови та Румунії.

“Зрозуміло, що цього не було зроблено, бо була загроза, що ракета могла потрапити на територію цих країн… Тому вони пролетіли далі, і по ним працювали засоби всередині країни”, – зазначив він.

Пізніше президент Володимир Зеленський підтвердив інформацію наших військових, що російські ракети потрапили у повітряний простір Молдови та Румунії та назвав це “викликом для НАТО та колективної безпеки”.

“Кілька російських ракет пройшли повітряним простором Молдови та Румунії. Черговий доказ того, що терор не знає і ніколи не знав будь-яких кордонів. Черговий доказ того, що захист України – це захист всієї Європи і світу, кожної країни, яка просто хоче жити”, – заявив президент.

Позиція Молдови

Офіційні особи Молдови підтвердили слова Залужного. За інформацією Міноборони країни, вони виявили ракету о 10:18, вона “перетнула повітряний простір Молдови над населеним пунктом Мокра у Придністров’ї, а потім над населеним пунктом Косеуци Сорокського району, у бік України”.

“Міністерство оборони уважно стежить за ситуацією в регіоні та рішуче засуджує порушення повітряного простору Молдови”, – йдеться у заяві відомства.

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску наказав “терміново викликати” посла Росії в Кишиневі Олега Васнєцова, “щоб вказати на неприпустиме порушення нашого повітряного простору… російською ракетою сьогодні”.

Заперечення Румунії

У той час як Україна та Молдова “за одне” Румунія спростувала версію, що ракета РФ порушувала її повітряний простір. Міноборони Румунії заявило, що виявило “повітряну ціль, запущену з Чорного моря з корабля Російської Федерації, поблизу Кримського півострова, швидше за все, крилату ракету”, яка пролетіла над територією України, а потім перетнула Молдову “і повторно увійшла до повітряного простору України, але не перетинаючи повітряний простір Румунії”.

“Найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону”, – повідомили у міністерстві.

При цьому у відомстві додали, що о 10:38 через цю ситуацію два винищувачі МіГ-21, які проводять льотні навчання, змінили свої маршрути, щоб розширити “варіанти реагування”.

“Приблизно за дві хвилини ситуація прояснилася і два літаки відновили свою початкову місію”, – йдеться у заяві оборонного відомства Румунії.

Реакція НАТО

Прес-секретар генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, відповідаючи на запитання про заяву України, послалася на заяву міністерства оборони Румунії. Про це повідомляє The Washington Post.

А New York Times пише, що у НАТО їм взагалі відмовили коментувати інцидент.

Зазначимо, Стаття 5 НАТО говорить, що якщо один член Альянсу стане жертвою збройного нападу, всі інші члени будуть розглядати це як акт насильства щодо всіх членів. Це означає, що вони вдадуться до всіх необхідних дій, щоб допомогти союзникові.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button