Україна

Вкрали 1.5 млрд у ЗСУ: затримано ділків з МО


Вкрали 1.5 млрд у ЗСУ: затримано ділків з МО

Гроші були перераховані, але жодного снаряда так і не було отримано. До оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній.

СБУ викрила чиновників Міноборони і менеджерів Львівського арсеналу, які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ. Про це у суботу, 27 січня повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що документування злочину відбувалося за цілковитого сприяння чинного міністра оборони.

За даними слідства, до оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь Львівський арсенал. Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом. Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

“Однак та не відправила жодного артснаряду до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки. Викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

П’яти фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії Львівський арсенал, а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури.

“СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується”, – повідомили в СБУ.

Зазначається, що зловмисникам загрожує до 12 років тюрми, з конфіскацією майна.

 

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Міноборони відсудило у ТОВ Львівський арсенал понад 1,5 млрд грн.

Також повідомлялося, що прокуратура Боснії та Герцеговини перевіряє обставини купівлі заводу з виробництва вибухівки Вітезіт, в яких могли фігурувати кошти Міністерства оборони України, сплачені за контрактом на постачання мінометних пострілів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button