Україна

Візит Ердогана в Україну – які документи підписали сторони та про що заявили президенти – 1News

Президент Володимир Зеленський переконаний, що підписання угоди про вільну торгівлю принесе Україні чимало перспектив

Топ-новина

Топ-новина

Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Зеленський
Офіс президента

У четвер, 3 лютого, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган з офіційним візитом прибув до Києва. Біля Маріїнського палацу турецький лідер привітався з нашими військовими словами “Слава Україні!”. Голови держав поспілкувалися у форматі віч-на-віч. Після цього відбулось десяте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою, були підписані двосторонні угоди.

Детальніше про результати візиту очільника Туреччини Реджепа Ердогана в Україну розповідаємо далі.

Які угоди підписали сторони

Після зустрічі президентів України та Туреччини Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана сторони підписали декілька угод.

Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш підписали Угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, метою якої є усунення перешкод у двосторонніх економічних відносинах та забезпечення ринкових конкурентних відносин.

Також сторони уклали рамкову міжурядову угоду про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях. Документ підписали міністр оборони Олексій Резніков і міністр промисловості та технологій Туреччини Мустафа Варанк.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і його турецький колега Мевлют Чавушоглу поставили свої підписи під Меморандумом про взаєморозуміння щодо технічного співробітництва між Державною податковою службою України та Адміністрацією доходів Міністерства казначейства і фінансів Туреччини.

Ще одним документом стала Угода про співробітництво у сфері молодіжної політики, підписана Кулебою та міністром молоді та спорту Туреччини.

1News за темою: Україна й Туреччина домовилися про розширення виробництва дронів Bayraktar

Також Дмитро Кулеба і Мустафа Варанк підписали Меморандум про взаєморозуміння між держпідприємством “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості” і Турецьким інститутом стандартів.

Окрім того, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і його турецький колега Сулейман Сойлу підписали проєкт протоколу між Кабміном та урядом Туреччини про внесення змін до міжурядової Угоди про співробітництво правоохоронних органів двох країн від 4 грудня 2009 року.

Своєю чергою, виконувач обов’язків голови Державної митної служби В’ячеслав Демченко та заступник міністра торгівлі Туреччини Мустафа Тузджул залишили підписи під Меморандумом про взаєморозуміння щодо створення спільної митної ради між ДМСУ та Міністерством торгівлі Туреччини, а також під Планом дій щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів.

Про що заявив Володимир Зеленський

Після підписання угод першим свою заяву виголосив президент України Володимир Зеленський. Він нагадав, що 30 років тому Україна і Туреччина встановили дипломатичні відносини.

“Сьогодні вінцем трьох десятиліть співпраці і дружби стала дуже знакова подія – наші країни уклали угоду про зону вільної торгівлі”, – сказав Володимир Зеленський і наголосив, що це – історичний момент.

За його словами, підписання угоди дасть нові можливості для бізнесу, нові ринки, нові здобутки, прибутки і робочі місця, інвестиції, зростання ВВП, зростання добробуту двох держав і народів.

Він наголосив, що двостороння торгівля з Туреччиною в зросла за минулий рік і встановила рекорд – 7 мільярдів доларів, а угода про ЗВТ дозволить швидше досягнути прагнення двох країн у досягненні товарообігу обсягом 10 мільярдів доларів.

Президент України Володимир Зеленський


Офіс президента

Також Володимир Зеленський зазначив, що попри обмеження, пов’язані з COVID-19, минулого року Туреччину відвідала рекордна кількість українських туристів – близько 2 мільйонів.

1News за темою: Туреччина відкриє генеральні консульства в Харкові і Львові

“Своєю чергою я дуже задоволений, що в нас щороку зростає число гостей із Туреччини. Перебуваючи в країнах один одного, громадяни відчувають гостинність, відчувають комфорт, безпеку, і повагу. Це міцні опори для дружби наших народів, яка гарантує майбутнє, плідне успішне партнерство і братерство, я можу сказати це щиро, братерство наших держав”, – сказав Зеленський.

Очільник України також подякував турецькому колезі за підтримку суверенітету та цілісності України, а також за активну участь в “Кримській платформі”. Та окремо подякував Реджепу Ердогану за ініціативу стати посередником між Україною та Росією на шляху до вирішення конфлікту.

Головні тези виступу Реджепа Ердогана

Туреччина продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України включно з Кримом. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

“Хочу повторити, що ми продовжуємо підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України включно з Кримом”, – сказав Ердоган у заяві для ЗМІ за підсумками переговорів у Києві з президентом України Володимиром Зеленським.

Він додав, що, на жаль, деякі зроблені безвідповідальні заяви, опубліковані сценарії окупації виснажують Україну й український народ.

“Я схвально сприймаю меседжі українських високопоставлених осіб, насамперед пана президента, що містять здоровий глузд і ставлять діалог на перше місце”, – наголосив Ердоган.


Укрінформ

Він також висловив упевненість, що конфлікт між Україною і Росією буде врегульовано в дипломатичній і правовій площині. “Ми щиро віримо, що кризу буде врегульовано мирними дипломатичними методами в рамках Мінських угод на засадах територіальної цілісності України та міжнародного права”, – наголосив Ердоган.

1News за темою: Зона вільної торгівлі з Туреччиною: Україна може програти, – Сонюк

Перед вильотом до Києва президент Туреччини зазначив, що турецька сторона стежить за ситуацією на українському кордоні, біля якого зібралися війська РФ.

“Ми уважно стежимо за викликами, із якими стикається Україна, та напруженістю в регіоні. Туреччина як причорноморська країна закликає всі сторони до стриманості та діалогу для підтримування миру в регіоні”, – зазначив Ердоган.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button