Україна

Вітренко заявив, що “Нафтогаз” вивчає варіанти альтернативних поставок газу в Україну

Голова правління НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко заявив, що очолювана ним компанія вивчає варіанти альтернативних поставок газу в Україну. Про це йшлося в інтерв’ю Вітренка “Радіо Свобода”, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

“Крім того, все-таки невелика таємниця, але ми зараз опрацьовуємо і альтернативні поставки газу (в Україну, – ред.) фізичні, не тільки з європейського ринку, не тільки з традиційних джерел… Не секрет, що і коли я був в.о. міністра енергетики, я мав зустрічі в деяких країнах Близького Сходу на найвищому рівні. Пан Зеленський тоді приїжджав. Зустрічалися на найвищому рівні”, – зазначив Вітренко.

Разом з тим, він поки відмовився називати конкретні країни, з яких можна буде імпортувати блакитне паливо в Україну. Глава НАК “Нафтогаз” натякнув, що може йтися про країн-партнерів з близькосхідного регіону.

Крім того, глава правління компанії “Нафтогаз” Юрій Вітренко виключив ймовірність того, що Україна буде закуповувати газ у Росії безпосередньо.

Нагадаємо, Україна не купує газ у Росії з 2015 року, замінивши його реверсними поставками з Європи.

Наприкінці грудня 2019 р. Росія і Україна підписали новий договір про транзит російського газу через українську ГТС. Разом з 5-річним транзитним контрактом було підписано протокол про газове співробітництво, який передбачає можливість прямих поставок російського газу в Україну зі знижкою від ціни європейського хабу (NCG) в залежності від обсягів.

Цього місяця США і Німеччина дійшли згоди, що в інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через українську територію після 2024 року.

У Кремлі готові обговорювати продовження транзиту газу через Україну після 2024 року.

Back to top button