Україна

Віряни України провели масові акції проти приїзду патріарха Варфоломія (відео)

У перші дні Успенського посту на території всієї України віряни провели масові акції проти приїзду до України єпископа Константинопольського патріархату патріарха Варфоломія, повідомляє 1NEWS з посиланням на 112ua.tv.

Телеканал “Перший Незалежний” транслював акції протесту в прямому ефірі.

Українські віряни від Ужгорода до Харкова та від Сум до Одеси у святковий недільний день після літургії прийшли до храмів у своїх єпархіях з плакатами, якими висловили рішучий протест проти приїзду патріарха Варфоломія до України.

За словами учасників акції, віряни вимагають у патріарха Варфоломія звернути увагу на проблеми православ’я в Україні, які утворилися в країні після отримання Томосу ПЦУ.

Зокрема, парафіяни УПЦ заявляють про фізичне і моральне насильство з боку ПЦУ, підконтрольної Константинопольському патріархату. Перехід церков під контроль ПЦУ, стверджують парафіяни УПЦ, не є мирним і добровільним – він відбувається насильно і більше нагадує рейдерство.

Парафіяни Української православної церкви побоюються, що візит патріарха Варфоломія може спровокувати в країні нову хвилю захоплення храмів УПЦ.

Віряни тримали в руках плакати з написами: “Варфоломію! Руки геть від святих лавр”, ” Святий князе Володимире, захисти нас від Варфоломія!”, “Стоп, рейдерство Варфоломія!”, “Патріарху Варфоломію! Ми, православні України, Вас не чекаємо!”, “Князь Володимир об’єднав хрещенням – Варфоломій розділяє Томосом!”.

Глава Синодального відділу у справах молоді УПЦ, настоятель Свято-Троїцького Іонинського монастиря в Києві архієпископ Обухівський Іона (Черепанов), беручи участь в акції, зазначив, що віряни УПЦ “на собі відчули, які плоди “любові” Варфоломія”.

Парафіяни Софронієво-Молченської Печерської пустині під час акції своєю чергою зазначили, що патріарх Варфоломій був причиною розколу Української церкви.

Віряни Одеської єпархії зазначають, що своїми діями патріарх Варфоломій розділяє землю, яку святий князь Володимир об’єднав хрещенням понад тисячу років тому.

Також зазначимо, що в мережі набирає обертів флешмоб “Варфоломію, ми тебе не звали”, ініційований у Запорізькій єпархії і спрямований проти приїзду глави Фанару до України. Акція проходить у соціальних мережах з хештегом #СтопВарфоломій.

Нагадаємо, що чинний архієпископ Константинополя патріарх Варфоломій планує прибути до Києва на 30-річчя незалежності на запрошення президента Володимира Зеленського. Представники Української православної церкви вважають, що цей візит може призвести до “нового витка” релігійного протистояння в державі, і закликають владу не втручатися в життя Церкви.

 

 

 

Back to top button