Україна

Військові РФ знущалися з полонених українок – обмудсмен

Військові РФ знущалися з полонених українок - обмудсмен

Фото: Людмила Денисова / Facebook

Українки якийсь час перебували на території Росії

Українських військовослужбовців-жінок у полоні роздягали догола та обрізали волосся, зазначила Людмила Денісова.

 

Серед 86 звільнених з російського полону українських військовослужбовців були жінки, які в неволі були піддані тортурам та жорстокому поводженню. Про це повідомила уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова у вівторок, 5 квітня.

 

 

За її даними, жінок вивезли на територію Білорусі, а потім – у СІЗО в російському Брянську, де жінки зазнавали тортур і загроз.

 

“Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся і постійно проводили допити, намагаючись зламати морально. Декого з жінок-військовополонених змушували брати участь у зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову”, – наголосила омбудсмен.

 

Денісова зазначила, що такі дії з боку РФ є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій звертається увага на гуманне поводження з військовополоненими. Вони завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насильства чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

 

Омбудсмен закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button