Україна

Війна значно вдарила по держбюджету – нардеп

Війна значно вдарила по держбюджету – нардеп

Фото: НБУ

Війна значно вдарила по держбюджету

Щомісячна потреба у додатковому фінансуванні становить близько 5 млрд доларів, повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

 

Витрати українського бюджету значно перевищують надходження із власних джерел: у травні надходження становили 101 млрд грн, а витрати – 250 млрд грн. Про це голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив під час всеукраїнського телемарафону.

 

“Наші витрати значно більші, ніж суми, які ми збираємо сьогодні на рахунок традиційних джерел, – це митниця та податкова. Незважаючи на те, що податкова майже виконала план травня, і ми зібрали до бюджету 101,3 млрд грн у травні, ми витратили з держбюджету 250 млрд., і це свідчить про те, що різниця дуже велика, і ми без допомоги наших партнерів не обійдемося як у травні, так і в червні, так і ще, щонайменше, 3-4 місяці точно”, – сказав Гетманцев.

 

Гетманцев зазначив, що щомісячна потреба у додатковому фінансуванні становить близько 5 млрд доларів. Для порівняння, 2020 року Україна отримала 2,1 млрд. дол. на рік від МВФ, і це вважалося суттєвою допомогою, а на цьому етапі Україна потребує 5 млрд. дол. у місяць.

 

“Більшість цих коштів дають США, частина – Єврокомісія, а також спрямування урядів різних країн: і гранти, і кредити. Але, безумовно, щомісяця – це битва за вказані кошти, це переконання наших партнерів… Хочу зазначити, що партнери не фінансують військову кампанію, вони фінансують інші витрати держбюджету, а військова кампанія фінансується за рахунок наших джерел. Якщо ми не запозичуємо щомісяця, нам доведеться скорочувати витрати, бо насправді для підвищення податків у нас немає потенціалу в економіці”, – сказав депутат.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button