Україна

Війна у 2023 році: НБУ спрогнозував ситуацію з економікою України


Війна у 2023 році: НБУ спрогнозував ситуацію з економікою України

Нацбанк склав два інфляційні прогнози для країни – за відновлення морського експорту і зниження ризиків безпеки і за продовження блокади портів і тривалих воєнних дій.

 
Національний банк України (НБУ) опублікував новий інфляційний прогноз з урахуванням повноцінного відновлення морського експорту і суттєвого зниження ризиків безпеки у 2023 році.
 
Нацбанк також спробував спрогнозувати, що буде з економікою, якщо впродовж 2023 року триватимуть бої високої інтенсивності, а порти не відновлять нормальної роботи. Регулятор прогнозує, що тоді економічна активність залишатиметься пригніченою до кінця 2023 року.
 
У негативному сценарії передбачено, що український ВВП впаде ще більше – до 34,5% (замість 33,4%) у 2022 році. Відновлення буде ще повільнішим – 2,0% у 2023 році і 5,6% у 2024 році (замість 5,5% і 4,9% відповідно).
 
“Крім того, що будуть прямі соціально-економічні втрати, довший період воєнних дій суттєво погіршить споживчі настрої населення, негативно позначиться на намірах громадян, які виїхали, повернутися з-за кордону, це наступного року також стримуватиме споживчу активність. Інвестиційна діяльність у цей період також буде пригніченою та передусім визначатиме процес відновлення найбільш критичної інфраструктури як для суспільних потреб, так і для діяльності приватного бізнесу”, – зазначили в НБУ.
 
Крім того, за реалізованого негативного сценарію, експорт товарів – зерна й металургійної продукції – значно скоротиться. Через фінансові проблеми аграріїв станеться скорочення посівних площ, і надалі це призведе до зменшення врожаїв у 2023–2024 роках.
 
Скорочення безробіття та зростання зарплат, за такого сценарію, віддаляться до 2024 року.
 
Інфляція, за такого сценарію, повернеться до цільового рівня набагато пізніше, ніж очікується зараз, тобто пізніше за 2024 рік.
 
Золотовалютні резерви у 2023 році за умови продовження бойових дій скоротяться більше і будуть нижчими за три місяці з майбутнього імпорту. За такого сценарію, чистий відтік валюти із країни триватиме 2 роки поспіль, це чинитиме значний тиск на обмінний курс гривні.
 
Нагадаємо, що, згідно з опитуваннями, в Україні сповільнилася динаміка показників повернення на робочі місця, яку спостерігали в останні три місяці. Кількість тих, хто втратив роботу, збільшилася до 39%. У половини опитаних знизилися зарплати.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button