Україна

Відстороненому від головування в Конституційному суді Тупицькому оголосили про ще одну підозру

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру колишньому Голові Конституційного Суду України у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи, що призвело до підробки інформації, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 361 КК України). Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

фото 1News

Встановлено, що колишній Голова Конституційного Суду України за попередньою змовою з головним бухгалтером цього суду вчинили несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України при підписанні електронних бухгалтерських документів, в результаті чого було спотворено інформацію про дійсного їх підписувача.

За даними слідства, екс-голова Суду після відсторонення від посади через повідомлення про підозру в грудні 2020 року, передав захищений електронний носій із власним ключем кваліфікованого електронного підпису та пароль до нього головному бухгалтеру і надав незаконну вказівку про подальше використання цього ключа від його імені та замість нього для підписання платіжних та інших документів в автоматизованій системі.

Такі несанкціоновані втручання відбувалися навіть під час перебування підозрюваного за кордоном. Зокрема, таким чином було підписано понад 200  електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань, з розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань та кошторисних призначень тощо.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває і здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

Мова йде про Олександра Тупицького, якого своїм указом звільнив Володимир Зеленський у березні 2021 року.

До цього в грудні 2020-го Тупицький був відсторонений від посади голови Конституційного суду.

Втім 14 липня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав протиправним та скасував указ президента України Володимира Зеленського про скасування указу щодо призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Back to top button