Україна

Ляшко: в Україні будуть досліджувати нові штами коронавірусу

Від понеділка, 22 лютого, в Україні за допомогою методу секвенування почнуть досліджувати цикуляцію нових штамів COVID-19. Про це заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив в ефірі ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”, пише 1NEWS, посилаючись на УНН.

Він наголосив на тому, що секвенування проводитимуть на вітчизняному обладнанні. Фахівці розпочнуть зі зразків із Івано-Франківської області, яку наразі пандемія коронавірусу вразила найбільше.

“У вихідні, після поїздки до Івано-Франківської області, нам привезуть як мінімум 48 зразків біологічного матеріалу, відібраних від тяжких хворих, які перебувають зараз в лікарні, і з понеділка ми розпочнемо секвенування нашими вітчизняними лабораторіями. Результати будуть, ну, 3-4 дні після запуску самого процесу”, — розповів Ляшко.

Окрім того, за його словами, наступного тижня Україна очікує на результати щодо матеріалу, відібраного в грудні-січні. “Ми відправляли їх до Всесвітньої організації охорони здоров’я, зокрема до клініки “Шаріте” (Німеччина)”, — пояснив головний санлікар.

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини. За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, зафіксовано вже у 94 країнах.

18 грудня 2020 року національні органи охорони здоров’я Південної Африки оголосили про виявлення нового варіанту SARS-CoV-2, що швидко поширюється в трьох провінціях Південної Африки. У січні стало відомо, що у Бразилії також виявили новий штам коронавірусу, як і в Японії.

5 лютого у МОЗ вказували, що в Україні досі не зареєстрували “британський” штам коронавірусної хвороби, оскільки його складно відслідкувати через дорогу вартість досліджень.

Back to top button