Україна

Відома українська журналістка звинуватила Офіс президента в тиску

Мирослава Барчук підкреслила, що останнім часом ОП висуває редакції "умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах"

На українському суспільному телеканалі “UA: Перший” звинуватили Офіс президента (ОП) України Володимира Зеленського у тривалому тиску на одну з телепередач.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила ведуча політичного токшоу “Зворотний відлік” Мирослава Барчук, – розповідає 1NEWS.

Журналістка заявила, що ОП “давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції “Слуга народу”.

За її словами, кандидатури для ефірів узгоджуються спочатку з представниками ОП.

Кандидатів на ефіри начебто давно узгоджували люди, наближені до радника голови ОП Михайла Подоляка.

Зокрема, Барчук назвала ім’я екстелеведучої Рени Назарової.

Барчук підкреслила, що останнім часом ОП висуває редакції “умови і ставить ультиматуми щодо присутності “слуг народу” на ефірах”.

За її словами, на останніх програмах вимагали присутності на ефірі конкретних депутатів або заявляли, що представники “Слуги народу” прийдуть на програму лише тоді, якщо туди не покличуть опозиційного політика Гео Лероса.

Барчук навела кілька прикладів, коли в ОП ставили ультиматуми редакції, кого саме потрібно запрошувати і за яких умов.

“Наприклад, минулого понеділка був ультиматум №1: на тему енергетичної безпеки в ефірі “Зворотного відліку” будуть присутні або двоє “слуг” (обидва не експертні), або жодного. Ми вирішили ультиматумів не приймати і запросили Людмилу Буймістер, яка вже не підкорялася вказівкам ОП”, – написала телеведуча.

Барчук вважає, що це – “перші дзвіночки” загрози свободі слова та незалежній журналістиці.

“Я в професії давно, чудово пригадую, як все починалось у 2010-му, коли спочатку Ганна Герман (соратниця експрезидента Віктора Януковича – Ред.) визначала гостей на каналах, потім ведучих цих каналів, потім просто забирали ліцензії в опозиційних телеканалів, а потім сталася катастрофа”, – пише журналістка.

Вона закликала колег “не піддаватись тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу”, а депутатів від “слуг” “не брати участі у цьому шантажі”.

У Національній суспільній телерадіокомпанії України вважають неприпустимим, коли представники будь-якої політичної сили намагаються прямо чи опосередковано впливати на формування складу учасників токшоу.

“Суспільне мовлення — найбільша незалежна медіакомпанія України, яка не залежить від олігархів та політиків, не обслуговує жодні державні органи чи політичні структури. Суспільний мовник працює виключно в інтересах усіх громадян нашої країни та підзвітний лише громадянському суспільству. Редакційна політика Суспільного мовника загалом та суспільно-політичного токшоу “Зворотний відлік” зокрема ґрунтується виключно на зазначених принципах. Саме тому редакція токшоу регулярно (програма виходить щопонеділка) запрошує до участі в ефірі як представників влади, так і представників парламентської опозиції”, – йдеться у заяві НСТУ.

Зазначається, що відсутність в ефірі представників партії “Слуга народу” у програмі від 18 жовтня не є рішенням редакції токшоу “Зворотний відлік”, а є рішенням представників парламентської фракції.

У НСТУ вважають неприпустимим, коли представники будь-якої політичної сили намагаються прямо чи опосередковано впливати на формування складу учасників токшоу. Бо ж склад учасників формується за принципом дотримання журналістських стандартів неупередженості, збалансованості й представлення позицій усіх сторін суспільної дискусії на визначену тему.

Президент Володимир Зеленський вважає “хайпом” заяву ведучої програми “Зворотний відлік” на Суспільному щодо контролю з боку Офісу Президента присутності народних депутатів від “Слуги народу” в ефірах телеканалів та запевняє, що жодних таких списків ОП не узгоджує.

“Я не зовсім розумію, до чого тут я і Офіс Президента, ну, я розумію, що це хайп”, – відповів Зеленський на запитання щодо заяви Барчук і додав: “Ми нічого не узгоджуємо, ніяких списків. Тим більше пані, про яку сказали, тим більше телеканалу Суспільний, це суспільне телебачення”.

Водночас Президент зауважив, що народні депутати є вільними людьми і самі вирішують питання своєї присутності на тих чи інших ефірах.

“Але, якщо потрібно, щоби я звернувся до голови фракції “Слуга народу” пана Давида Арахамії, і щоб він тиснув на депутатів, що вони обов’язково повинні ходити до цієї пані, то я можу звернутися. Якщо він скаже, що так можна у них, якщо такі правила, що вони обов’язково, як солдати, повинні до вас приходити – Ok”, – зазначив Зеленський.

При цьому він висловив думку, що “у цілому дивно виглядає, що державне телебачення говорить про тиск з боку держави”.

“Зараз говорять, … що я тисну на олігархів, називають, правда, великі бізнесмени, а я людина проста, тому можу прямо: я тисну на сьогодні вже на всіх – на олігархів я тисну, на бізнес, тепер пані Барчук. Якщо вона покаже, що я їй особисто щось говорив чи голова Офісу, тому що впливові люди в Офісі Президента у нас ті, що займаються комунікаційними речами, це голова Офісу. Якщо голова Офісу Андрій Єрмак коли-небудь чув ім’я, яке ви сказали, то тоді це інша справа, я обов’язково розберусь”, – додав глава держави.

Радник голови ОП Михайло Подоляк назвав коментар журналістки “емоційним”, а звинувачення “некоректними та необґрунтованими”.

“Незалежна редакційна політика будь-якого ЗМІ – це ключова ознака здорового суспільства і сучасної держави. Тобто пряме втручання в роботу редакцій – абсолютний нонсенс”, – заявив він.

Водночас він додав, що суспільство очікує від медіа незаангажованої модерації в ефірах, коли “всі сторони діалогу мають рівні можливості”, натякнувши, що “UA:Перший” не завжди такі можливості забезпечує.

“Але якщо той чи інший представник влади бачить в ефірах того чи іншого проєкту послідовну та вперту незбалансованість позицій, постійну та явну заангажованість ведучих і редакції, то можна зрозуміти вкрай невелике бажання людей йти в ефір саме цього проєкту”, – заявив Подоляк.

Він додав, що для ОП важливо, щоб на ефірах владу представляли змістовно і фахово.

“Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініціатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої єдиної інформаційної позиції”, – заявив Подоляк.

Речниця парламентської фракції “Слуга народу” Юлія Палійчук вважає, що говорити про особливе ставлення до телеканалу “Суспільне” чи програми “Зворотний відлік” просто несправедливо, адже народні депутати від “СН” у більшості випадків із вдячністю брали участь в ефірах каналу.

“Якщо подивитися ефіри “Суспільного”, то можна побачити, що у більшості випадків наші депутати із вдячністю брали у них участь… Саме тому ми вважаємо, що говорити про якесь особливе ставлення до каналу чи програми просто несправедливо. Єдине, на чому можуть наполягати наші представники, щоб долучитися до ефірів і ток-шоу, – це на тому, щоб у студії була хоча б мінімальна збалансованість та фаховість обговорення. Просто некоректно говорити про бюджет без жодного незалежного експерта з бюджетних питань. Чи обговорювати плани парламенту, коли відсутні представники декількох фракцій або груп. Говорити про таку некоректність не означає керувати редакцією”, – зазначила речниця фракції.

Вона зауважила, що упродовж останніх шести місяців депутати від “Слуги народу” 14 разів брали участь у програмі “Зворотний відлік”.

Зокрема, за даними Палійчук, лише в період шостої сесії на ефірах програми вже були присутні голова партії Олександр Корнієнко, заступники голови фракції, а також інші представники “Слуги народу”.

“Для порівняння: у програмі “Свобода слова” на каналі ICTV, яка теж виходить лише по понеділках, за той самий проміжок часу наші спікери були присутні 13 разів”, – підкреслила речниця.

Палійчук також наголосила, що “Слуга народу” вважає, що більшість ефірів “Суспільного” відповідають стандартам суспільного мовника.

Водночас, посилаючись на дані видання “Детектор медіа”, зазначила, що іноді особисті погляди й симпатії колективу серйозно впливають на деякі програми: “Однак сподіваємося, що стандарти суспільного мовника будуть дотримані у всіх проєктах телеканалу”.

Коментуючи імовірний вплив Офісу Президента щодо присутності нардепів від “СН” на ефірах “Суспільного”, Палійчук констатувала, що “ні для кого не є таємницею” той факт, що всі процеси в політсилі синхронізуються у трикутнику “Монобільшість-уряд-Офіс Президента”.

“Це стосується і синхронізації позицій, із якими представники моновлади виходять до суспільства. Тому координацією присутності наших депутатів в ефірах, наданням їм довідкових матеріалів займаються представники пресслужби партії, секретаріату фракції, консультанти та помічники депутатів. Офіс Президента чи уряд причетні до цього лише тоді, коли потрібні додаткові матеріали аналітичного характеру або уточнення позицій із гострих питань порядку денного”, – пояснила вона.

Back to top button