Україна

Відносини між ЄС і РФ, загострення на кордоні України – у Європарламенті відбулись дебати – 1News

Європарламент
Фото з відкритих джерел

Парламентарі закликали до об’єднаної відповіді та висловлювали підтримку Україні

У Європарламенті пройшли дебати щодо відносин між Європейським Союзом і Російською Федерацією, європейської безпеки та нинішніх побоювань, що Росія готує наступ на Україну. Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Як зазначається, парламентарі закликали до об’єднаної відповіді та висловлювали підтримку Україні.

“Те, що ми сьогодні спостерігаємо – це загроза і для миру у Європі. Європарламент має затвердити 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для України, та подякувала Єврокомісії за цю ініціативу “для підтримки фінансової стабільності і стійкості України у цих складних обставинах”, – наголосила президентка Європарламенту Роберта Метсола.


Своєю чергою, президент Європейської ради Шарль Мішель зауважив, що стягнення Росією сил до кордону з Україною можна розглядати не інакше, ніж погрозливу поведінку, та що це загроза не лише для України, але й миру та безпеки у Європі та міжнародного порядку, заснованого на правилах. 

“У 21 сторіччі немає місця для ідей про “сфери впливу”. Після сигналів з Росії про готовність продовжувати дипломатичний шлях тепер потрібні дії, і в НАТО ще не помітили зменшення чисельності російських військ довкола України”, – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

1News за темою: У НАТО не бачать ознак деескалації ситуації на кордоні України

Крім того, вона застерегла РФ від використання енергетичного питання для тиску, та зауважила, що для ЄС один з висновків з цієї ситуації – про потребу диверсифікувати своє енергопостачання, щоб не залежати від російського газу. 

“Те, що далі станеться у ситуації з Україною, визначить долю людства. Якщо переможе “закон сильного”, це буде кроком назад”, – заявив верховний представник ЄС Жозеп Боррель.  

Також, багато євродепутатів у виступах сказали, що нинішня ескалація стала “тривожним дзвінком” для ЄС і сигналом, що блоку потрібно зміцнюватись і бути готовим реагувати на різноманітні зовнішні загрози, при цьому захищаючи цінності миру й демократії. 

Висловлюючи підтримку Україні, чимало депутатів говорили про необхідність продовжувати дипломатичні зусилля та, водночас, готувати жорсткі санкції, до яких деякі пропонують включити і газопровід “Північний потік-2”. 

1News за темою: Розвідка України не виявила доказів відведення військ РФ від кордонів, – Резніков

Нагадаємо, у вівторок, 15 лютого, у Міноборони РФ заявили про відведення з навчань військ у місця постійної дислокації. Мова про Західний та Південний округи, що межують з Україною. 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Російська Федерація має діями довести своє бажання до деескалації, а заяви про відведення військ ще нічого не означають.

Крім того, розвідка США також не підтверджує відведення військ Росії від українського кордону попри відповідні заяви Москви напередодні.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button