Україна

Відкрито платформу визволення цивільних українців з російської неволі


Відкрито платформу визволення цивільних українців з російської неволі

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників Міжнародної платформи за звільнення незаконно утримуваних РФ цивільних осіб.

В Україні відкрили Міжнародну платформу за звільнення незаконно утримуваних Російською Федерацією цивільних осіб, у рамках реалізації пункту 4 Формули миру. Про це в понеділок, 26 лютого, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

“Україна вже має схожий досвід – за ініціативи Канади була створена Міжнародна коаліція країн за повернення депортованих дітей. Цей захід – перший крок до об’єднання зусиль, щоб звільнити цивільних осіб, яких незаконно утримує РФ. Нам потрібно зробити спільні кроки”, – заначив Лубінець.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників Міжнародної платформи за звільнення незаконно утримуваних РФ цивільних осіб.

“На сьогодні ніхто ще не може сказати точно, скільки наших громадян – дітей і дорослих, воїнів і цивільних – утримуються в російському полоні, в російській депортації, в таборах і тюрмах держави-терориста. Але кожен із нас може і повинен говорити абсолютно точно й конкретно: ми маємо робити максимум, щоб повернути всіх цих людей додому, в Україну. І я щасливий щоразу, коли це вдається – коли українці й українки повертаються, коли їх зустрічають тут з нашим прапором, на нашій землі наші люди. Повернення з путінської Росії в Україну, додому, – це справді повернення з обіймів смерті”, – сказав Зеленський.

Президент підкреслив: що довше перебувають українці в російській неволі, то складніше їм потім буде повертатися в нормальне життя.

Маємо зробити все можливе і неможливе, щоб цей пункт нашої Формули миру, а саме повернення всіх полонених та депортованих, – щоб все це було реалізовано, – підкоеслив Зеленський.

Президент подякував усім посадовцям та інституціям – українським і міжнародним, які працюють заради повернення українців.

“Дуже важливо ні про кого не забути і знайти всіх: військових та цивільних, депортованих дітей, кримських політичних вʼязнів, вивезені сімʼї – всіх треба знайти і повернути. І обовʼязково треба притягти до відповідальності Росію, кожного воєнного злочинця, всіх причетних до депортації наших людей, до знущань з полонених”, – додав Зеленський.

Нагадаємо, 18 лютого росіяни розстріляли трьох українських полонених поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області.

А 24 лютого у Бахмутському районі рашисти розстріляли ще одну групу українських військовополонених. 

Лубінець розповів, як РФ порушила домовленості щодо поранених в Авдїївці

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button