Україна

Відхід у Часовому Яру. Сценарії розвитку ситуаціїСюжет


Відхід у Часовому Яру. Сценарії розвитку ситуації

Сили оборони України відійшли з мікрорайону Канал міста Часів Яр, яке знаходиться на захід від окупованого Бахмута.

 
ЗСУ відійшли у Часовому Яру. За словами представника ОСУВ Хортиця Назара Волошина, українські військові залишили мікрорайон Канал, який було недоцільно утримувати через ризик великих втрат. “Позиції наших захисників були зруйновані, і командуванням було ухвалено рішення відійти на більш захищені та підготовлені позиції”, – сказав Волошин. Які це створює ризики на цій ділянці фронту?
 
Битва за Часів Яр
 
За даними аналітиків DeepState, окупанти повністю знищили мікрорайон Канал (Новий), тому відхід Сил оборони звідти є логічним. За словами Волошина, окупанти намагаються повністю взяти місто, щоб виконати певні дедлайни. У районі Часового Яру за добу зафіксовано 230 обстрілів з усіх видів озброєння.
 
Ситуація в районі Часового Яру є критично тяжкою, повідомляв прес-офіцер 24-ї бригади імені короля Данила Іван Петричак 3 липня.
 
За словами Петричака, бої з окупантами точаться на кордоні каналу Сіверський Донець — Донбас. Росіяни атакують силами колишніх ув’язнених із підрозділів Шторм-V, десантників та спецназівців.
 
“Ми не бачимо зменшення кількості обстрілів, противник застосовує і артилерію, і системи залпового вогню… Ситуація залишається напруженою, втім, 24 бригада Короля Данила тримає рубежі”, – сказав він.
 
Як додав Петричак, ведення штурмових дій армія окупантів прикриває артилерійськими обстрілами, скиданнями з дронів-камікадзе та Ланцетами. Він зазначив, що тактика росіян не змінилася – вони ведуть “м’ясні штурми”.
 
“У нас тут стоять кілька озброєних формувань росіян. Це і спецназ, ВДВ, першим ешелоном проти нас ідуть колишні в’язні… Намагаються просуватися малими групами”, — додали у бригаді.
 
Основні бої попереду?
 
“Бої відсувалися потихеньку до Каналу Сіверський Донець — Донбас, бо з Каналу простіше оборонятися, аніж наступати. І тому основні бої ще попереду”, – зазначає військовий експерт Михайло Жирохов.
 
Також він розповів, коли можна буде вважати ситуацію критичною: “Поки бої йдуть до каналу Сіверський Донець-Донбас, вони дуже важкі, дуже неприємні, але мають лише тактичне значення. Якщо росіянам вдасться переправитися через канал, захопити хоч якийсь плацдарм, тоді це буде близько до катастрофи”.
 
Важливий пункт
 
Якщо російським військам вдасться захопити Годинник Яр, то вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ та Слов’янськ, прогнозує Волошин.
 
“Це панівна висота в регіоні, контроль над якою дозволить російським окупантам, якщо вони її досягнуть, значно спростити просування у напрямку Костянтинівки, Слов’янська та Краматорська”, – сказав речник ОСУВ Хортиця.
 
Також він додав, що ці міста є останнім оплотом Донецької області, який зараз перебуває під українським контролем.
 
Бракує зброї
 
Президент України Володимир Зеленський не вважає ситуацію на фронті патовою, водночас зазначає, що контрнаступ та успіх України на полі бою залежить від постачання західної зброї.
 
Це не патова ситуація, це проблемна ситуація. Пат – це безвихідь, а проблему можна вирішити”, – заявив Зеленський в інтерв’ю Bloomberg, яке опублікували у четвер, 4 липня.
 
Він розповів, що зараз Сили оборони України мають 14 неукомплектованих зброєю бригад, бо обіцяне Заходом озброєння не надходить вчасно.
 
“У нас немає зброї, про яку вже голосували (у Конгресі США), говорили, пакети йдуть повільно. Ми вдячні Конгресу за підтримку, але все має прийти”, — сказав Зеленський.
 
Від рішення про зброю до фактичного надходження проходить дуже багато часу, це “найбільша трагедія війни”, наголосив він.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 + ten =

Back to top button