Україна

Відбір суддів КСУ: Зеленський підписав закон


Відбір суддів КСУ: Зеленський підписав закон

Президент України поставив підпис під документом, що є виконанням однієї рекомендації для членства в ЄС.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України. Про це йдеться в картці законопроєкту №9322 на офіційному веб-порталі Верховної Ради, повідомляє на своєму Telegram-каналі народний депутат від фракції Голос Ярослав Железняк.

Він зазначив, що прийняття цього документу є виконанням однієї рекомендації для членства в ЄС.

Документ визначає, що у період дії воєнного стану щодо осіб, які претендують на посаду судді, судді КС, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, проводиться спеціальна перевірка, а також перевірка, передбачена законом Про очищення влади.

За критеріями високих моральних якостей та визнаного рівня компетентності у сфері права кандидати отримуватимуть тільки дві оцінки: “відповідає” чи “не відповідає”.

З кандидатів, які отримали оцінку “відповідає”, дорадча група експертів формує загальний список, а після того – рейтинговий, де кандидати будуть розміщуватися залежно від кількості голосів на їхню підтримку.

Дорадча група експертів, згідно з документом, приймає рішення щонайменше чотирма голосами її членів, з яких принаймні двоє запропоновані міжнародними організаціями чи Європейською комісією «За демократію через право».

Згідно з документом, дорадча група оприлюднює рішення стосовно кандидатів, які отримали оцінку “не відповідає” за критеріями високих моральних якостей або визнаного рівня компетентності у сфері права, без наведення мотивів.

Рішення із мотивуванням оприлюднюються тільки на вимогу кандидата, який отримав таку оцінку.

Закон також збільшує строки для призначення осіб до першого складу дорадчої групи експертів.

Нагадаємо, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що до жовтня Україна не виконає на 100% сім рекомендацій Європейської комісії, але забезпечить виконання всіх узгоджених законодавчих та інституційних кроків. 

ЄС готовий почати переговори з Україною про вступ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button