Україна

Від Саакашвілі. Що відомо про нового голову НАБУСюжет


Від Саакашвілі. Що відомо про нового голову НАБУ

Кабінет міністрів призначив директором НАБУ Семена Кривоноса, який обіймав посаду голови Державної інспекції архітектури та містобудування України.

 
НАБУ є ключовим антикорупційним органом України. Антикорупційна реформа – ключова у підтримці України Заходом. З квітня 2022 року НАБУ працює без постійного керівника після того, як завершилися повноваження колишнього голови відомства Артема Ситника. Його обов’язки досі виконував перший заступник директора Гізо Углава. І ось після конкурсу нового голову НАБУ призначив Кабмін. Ним став Семен Кривоніс.
 
З команди Саакашвілі
 
Кривоніс народився 1983 року в Маріуполі. Із 2007 року він на держслужбі. Працював у Голосіївській райдаміністрації Києва, територіальних органах Мін’юсту.
 
У 2015—2016 роках Кривоніс обіймав посаду першого заступника начальника управління Державної фіскальної служби на Одещині. У той момент регіон саме очолював Міхеїл Саакашвілі, а Кривоніс у складі його команди координував роботу управління з протидії митним правопорушенням та займався економічним блоком, основним напрямком діяльності якого був контроль митної вартості товарів, що ввозяться. На той час на Одеській митниці реалізовувався антикорупційний проект Відкритий митний простір, спрямований на ліквідацію контрабандних схем. Реформа передбачала скорочення митних процедур у 4-5 разів, скорочення часу митного оформлення до 15 хв, набір 130 нових працівників митниці на відкритому конкурсі.
 
ГАСІ
 
Після того, як команда Саакашвілі покинула Одесу, Кривоніс працював адвокатом, у громадській організації Офіс простих рішень – ще одному проекті команди колишнього грузинського президента. З травня 2021 року до свого призначення в НАБУ Кривоніс обіймав посаду голови Державної інспекції архітектури та містобудування України, створеної після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАСІ).
 
Зв’язки з НАБУ
 
2016 року Семен Кривоніс виграв конкурс на посаду директора Одеського територіального управління НАБУ. Однак тоді вибухнув скандал: журналісти звернули увагу, що ще під час роботи у Голосіївській районній держадміністрації Києва Кривоносу з дружиною нібито вдалося “за незначних доходів стати власниками семи з половиною гектарів землі, будинки та квартири площею 80 квадратів під Києвом”.
 
Тодішній директор НАБУ Артем Ситник пізніше заявив, що перевірка не показала причетності Кривоноса до обставин, про які повідомили ЗМІ, а жодних офіційних підозр про нібито хабарництво йому не висували.
 
Однак у розпал медіаскандалу Кривоніс з посади в НАБУ відмовився та повернувся працювати до Одеської митниці. Тоді урядовець пояснив свій крок небажанням ставити під удар НАБУ як новостворений антикорупційний орган.
 
Пізніше Кривоніс активно співпрацював з НАБУ вже як голова Державної інспекції архітектури та містобудування. Тоді новостворена інспекція під його керівництвом підписала Меморандум про співпрацю та обмін інформацією щодо визначення корупційних ризиків при відборі кандидатів із директором НАБУ Артемом Ситником та міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим.
 
1 лютого 2022 року за заявою Кривоноса детективи НАБУ та САП затримали представника однієї з київських будівельних компаній, який намагався дати Кривоносу хабар у 120 тисяч доларів. Підозрюваний намагався отримати сертифікат про прийняття об’єкта в експлуатацію, незважаючи на порушення. Досудове розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у грудні 2021 року, потім справу направили до Вищого антикорупційного суду.
 
Головною метою роботи своєї роботи у Держінспекції Кривоніс називав подолання корупції та схем здирництва хабарів за дозвільні документи.
 
Політичні зв’язки
 
За даними Радіо Свобода, Кривоніс знайомий із нинішнім заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою, а коли Кулеба працював у Київській міській державній адміністрації, дружина Кривоноса працювала разом із ним.
 
2014 року СБУ розслідувала можливе отримання хабара Кривоносом під час його роботи керівника реєстраційної служби управління юстиції у Київській області. Нібито він вимагав неправомірного зиску за виділення земельної ділянки в Обухівському райойні – у розмірі 120 тисяч доларів. Сам Кривоніс пояснював, що версія слідства не підтвердилася, а в Офісі генпрокурора інформували, що справу було закрито через відсутність факту злочину.
 
Чому це важливо?
 
Призначення голови НАБУ є важливим кроком на шляху до членства в ЄС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що після цього Україна виконала всі рекомендації від Євросоюзу, які були озвучені при отриманні статусу кандидата.
 
Як зазначив прем’єр, із призначенням директора Антикорупційного бюро Україна тепер має повністю сформовану та незалежну антикорупційну інфраструктуру.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button