Україна

Ветеран СС Галичина. Великий скандал у КанадіСюжет


Ветеран СС Галичина. Великий скандал у Канаді

25 вересня парламент Канади під час візиту президента Володимира Зеленського оплесками вшанував 98-річного ветерана дивізії СС Галичина Ярослава Гунька.

 
Поїздка Володимира Зеленського до Канади обернулася несподіваним скандалом. Вся річ у тому, що на зустріч із українським президентом до парламенту Канади приглинули
 
98-річного ветерана дивізії СС Галичина Ярослава Гунька. Його представили як “українсько-канадського ветерана Другої світової війни, який боровся за незалежність України та проти росіян”. Гунька вітали оплесками. А потім вибухнув скандал.
 
Реакція Польщі
 
Міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек заявив, що він “здійснив кроки” з екстрадиції Гунька. Він назвав виступ у парламенті Канади скандальною подією.
 
“Зважаючи на скандальні події в канадському парламенті, пов’язані з вшануванням у присутності президента Зеленського члена злочинного нацистського формування СС Галичина, я зробив кроки до можливої екстрадиції цієї людини до Польщі”, – заявив Чарнек.
 
Відставка спікера
 
Речник палати громад Канади Ентоні Рота оголосив про свою відставку на тлі скандалу, викликаного запрошенням ветерана СС на засідання парламенту.
 
Виступаючи в парламенті, Рота ще раз вибачився за свою помилку, а також зазначив, що публічне визнання, яке він забезпечив ветерану, завдало болю багатьом людям.
 
Містифікації
 
Під час Другої світової війни Гунка служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС, також відомій як дивізія Галичина — добровільному підрозділі, який складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів.
 
Члени дивізії звинувачуються у вбивстві польських та єврейських цивільних, хоча Нюрнберзький трибунал не визнав підрозділ винним у жодних військових злочинах. Тому офіційних доказів того, в чому організація CIJA звинуватила Гуньку, не існує.
 
Дивізія СС Галичина була створена з ініціативи німецької окупаційної адміністрації у 1943 році. Українське націоналістичне підпілля проводило агітацію серед молоді не вступати до цієї дивізії, щоб не бути німецьким “гарматним м’ясом”. Нюрнберзький процес не виявив у діях дивізії Галичина у складі Ваффен-СС військових злочинів.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button