Україна

Верховний Суд знову скасував визнання Василя Вірастюка народним депутатом України

Верховний суд дійшов висновку про те, що встановлення результатів виборів у цій справі у спосіб визнання недійсним голосування на шести виборчих дільницях та без урахування відомостей про результати голосування на цих дільницях є таким, що свідчить про неврахування голосів усіх виборців і суперечить висновкам Великої палати Верховного суду щодо цього

Верховний суд скасував протокол Центральної виборчої комісії (ЦВК) від 19 травня про встановлення результатів проміжних виборів до Верховної Ради України у 87-му окрузі в Івано-Франківській області та визнання кандидата від партії “Слуга народу” Василя Вірастюка обраним народним депутатом.

Про це інформує 1NEWS.

“Верховний суд дійшов висновку про те, що встановлення результатів виборів у цій справі у спосіб визнання недійсним голосування на шести виборчих дільницях та без урахування відомостей про результати голосування на цих дільницях є таким, що свідчить про неврахування голосів усіх виборців і суперечить висновкам Великої палати Верховного суду щодо цього”, – зазначають у суді.

Також судді скасували перший та другий пункти постанови ЦВК від 19 травня, якою було визнано недійсними голосування на шести проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничих виборчих комісій.

У разі подання апеляції Центральною виборчою комісією або командою кандидата Василя Вірастюка, справу переглядатиме Велика Палата Верховного Суду як суд апеляційної інстанції. Рішення Великої Палати буде остаточним.

1 травня Велика палата Верховного суду ухвалила рішення частково задовольнити позов Шевченка та визнала протиправним дії ЦВК щодо встановлення результатів голосування на відповідному виборчому окрузі.

5 травня на підставі цього рішення суду ЦВК відмовилася “через брак правових підстав” реєструвати Вірастюка народним депутатом України.

Однак вже 19 травня комісія ухвалила рішення про його визнання обраним до парламенту без урахування результатів голосування на шістьох дільницях.

“Зважаючи на рішення судів та позицію Великої палати Верховного Суду, Комісія визнала голосування на шістьох дільницях недійсним і встановила результати без їх урахування”, – пояснили тоді своє рішення у ЦВК.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button