Україна

Верховний суд вимагає від РНБО, Офісу Президента та СБУ надати докази фактів для застосування санкцій

Верховний суд вимагає від Ради національної безпеки та оборони (РНБО), Офісу президента (ОП) і Служби безпеки України (СБУ) надати докази, необхідні для застосування санкцій. Про це йдеться в рішенні Верховного суду про задоволення клопотання компанії Evirer LTD щодо витребування всіх документів, які послужили підставою для запровадження санкцій проти компанії, пише «112ua.tv».

Відповідну ухвалу винесено Верховним судом у справі про оскарження указу президента указом № 64/2021 від 19 лютого 2021 року.

Згідно з винесеним судом визначенням, всі три органи, які брали участь у процедурі запровадження санкцій (Офіс президента, РНБО і СБУ), зобов’язані надати докази існування фактів, які послужили підставою для застосування санкцій.

Таким чином, у відкритому судовому процесі має бути проаналізовано реальні факти та обставини, які було розцінено як загрозу національній безпеці з боку компанії Evirer LTD, а також адекватність такої оцінки.

Нагадаємо, що останнім часом указами президента України було застосовано санкції до ряду юридичних і фізичних осіб, зокрема й українських. Унаслідок запровадження санкцій повністю заблоковано діяльність і нормальний уклад життя осіб, щодо яких запроваджено санкції.

Відмінною рисою указів є те, що жорсткі обмежувальні заходи вжито за позасудовою закритою процедурою. При цьому про конкретні причини для запровадження санкцій не повідомляють, а дають доволі розмите посилання на інтереси національної безпеки.

Back to top button