Україна

Верховний суд України виправдав ексначальника оперативного штабу АТО у справі про збитий під Луганськом Іл-76

Кримінальний касаційний суд скасував винесені судові ухвали й закрив кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю в діянні Віктора Назарова складу кримінального злочину

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду України виправдав колишнього начальника штабу – першого заступника керівника Антитерористичної операції, генерал-майора генштабу Збройних сил України Віктора Назарова, недбалість якого, за версією слідства, у 2014 році призвела до катастрофи літака Іл-76 і загибелі 49 українських військовослужбовців.

Кримінальний касаційний суд скасував винесені судові ухвали й закрив кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю в діянні Віктора Назарова складу кримінального злочину, – інформує 1NEWS.

“Рішення суду касаційної інстанції мотивоване тим, що на підставі встановлених судами фактичних обставин справи їхній висновок про те, що Назаров В. М. мав можливість запобігти терористичному акту, в результаті якого був збитий літак Іл-76-МД та загинули 49 військовослужбовців Збройних сил України, є неправильним”, – ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу було збито військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ Іл-76 під час заходження на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військовослужбовців і дев’ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули.

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин знищення літака. Генерал-майору Генштабу ЗСУ Віктору Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 військовослужбовців ЗСУ. У березні 2017 року Назарова було визнано винним і засуджено до семи років ув’язнення.

16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок Назарову без змін, проте його не взяли під варту, а виконання вироку було призупинено у зв’язку з поданням скарги до Верховного Суду.

11 січня 2021 року було оприлюднено спільну заяву, яку підписали експосли США, авторитетні американські генерали й експерти, які закликали українське керівництво переглянути рішення про покарання генерала Віктора Назарова.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button