Україна

Верховний Суд України постановив стягнути борг з небіжчика

Такий прецедент стався з бізнесменом із Запоріжжя - майже через рік після його смерті

Верховний Суд України виніс рішення стягнути борг з небіжчика.

Такий прецедент стався з бізнесменом із Запоріжжя – майже через рік після його смерті Верховний Суд України дав добро на примусове стягнення з нього 2 млн 650 тис. гривень.

Про це інформує 1NEWS.

За словами запорізького адвоката Володимира Чоп’яка, Верховний Суд проігнорував докази вдови бізнесмена про те, що в суд першої інстанції надійшла заява «про повне визнання боргу і прохання розглядати справу без його участі» від «боржника», який на момент звернення до суду був мертвий і похований більше трьох місяців тому.

Більш того, колегія суддів ВС – Віктор Стрільчук, Максим Титов і Світлана Карпенко – проігнорувала той факт, що, будучи покійним, бізнесмен через канцелярію суду першої інстанції «особисто попросив» в своїй письмовій заяві розглянути справу в його відсутності, «видати» виконавчий лист на примусове виконання третейського суду і «стягнути» з нього борг в 2 млн. 650 тис. грн.

Дніпровський апеляційний суд в червні 2020 року розглянув цю заяву стягувача, задовольнив її та видав виконавчий лист про стягнення боргу.

За його словами, стягувачем – виступила співзасновниця ТОВ «Торговий дім «Олександрівськ» Швидка Валентина – партнер по бізнесу покійного бізнесмена із Запоріжжя Олександра Чичканя.

Володимир Чоп’як зазначає: вдова покійного бізнесмена Ірина звернулася до Дніпровського апеляційного суду із заявою про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню. Суд його задовольнив, встановивши, що Чичкань Олександр помер, до звернення стягувача до суду першої інстанції.

Однак партнер по бізнесу покійного бізнесмена оскаржила його у Верховному Суді, який задовольнив всі вимоги в повному обсязі, каже адвокат Чоп’як.

На його думку, своїм рішенням Верховний Суд відкрив «ящик Пандори»: «Він надав можливість бажаючим поживитися майном померлої людини. І робити це можна буде без участі сторони боржника. Спроби вдівців та спадкоємців сподіватися на справедливий суд згідно такого рішення будуть марними».

Вдова покійного бізнесмена вважає, що «нове трактування» закону суддями Верховного Суду може бути поставлено ​​на конвеєр і стосуватись не тільки її.

На рішення колегії Верховного Суду (Віктора Стрільчука, Максима Титова і Світлану Карпенко) подані дисциплінарні скарги до Вищої Ради Правосуддя.

Також сторона боржника звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою про порушення права на справедливий суд і порушення права власності на спадщину, гарантованого ст.6 Конвенції та Протоколу 1 ст.1 Конвенції відповідно.

Джерело: ГолосUA

Back to top button