Україна

Верховний Суд скасував рішення АМКУ щодо мільярдного штрафу “Тедіс Україна”

Дане рішення остаточне і оскарженню не підлягає

Верховний Суд поставив крапку в судовому спорі між “Тедіс Україна” і Антимонопольним комітетом України, який звинувачував компанію в нібито вчиненні антиконкурентних узгоджених дій і наклав штраф в розмірі 3,4 млрд грн.

Про це інформує 1NEWS.

Верховний Суд задовільнив касаційну скаргу “Тедіс Україна”, скасував рішення першої і апеляційної інстанцій, і ухвалив нове рішення, яким задовольнив позов “Тедіс Україна” про визнання недійсним рішення АМКУ в частині, що стосується ТОВ “Тедіс Україна”. Дане рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

“Ми раді вітати підсумкове рішення Верховного Суду. З самого початку цього судового процесу ми чітко розуміли, що справедливість буде на нашому боці і змогли це довести перед найвищим судовим органом країни”, – заявив генеральний директор компанії “Тедіс Україна” Тарас Корніяченко.

За його словами, компанія “протягом всієї десятирічної історії працює виключно у правовому полі”.

Відповідно до держреєстру, кінцевим бенефіціаром “Тедіс Україна” є Борис Кауфман.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував компанії-виробників тютюнових виробів “Філіп Морріс”, “Джей Ті”, “Імперіал Тобакко”, “Бритіш Американ Тобакко”, “Прилуки”, а також реалізатора “Тедіс” на загальну суму 6,5 мільярда гривень за узгоджені антиконкурентні дії.

У грудні 2020-го компанії Philip Morris International подали позов про двосторонній інвестиційний арбітраж у зв’язку із несправедливим, на думку компаній, рішенням АМКУ оштрафувати компанію у справі “Тедіс” за узгоджені антиконкурентні дії.

У січні 2021 року Північний апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу ТОВ “Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна” на рішення АМКУ про накладення штрафу за порушення законодавства з захисту економічної конкуренції.

Госпсуд Києва 13 серпня 2020 року не задовольнив позов JTI Україна щодо штрафу АМКУ за погоджені антиконкурентні дії – компанія виплатить 923 млн грн штрафу для уникнення нарахування пені та оскаржуватиме рішення суду.

Нагадаємо, раніше скандал навколо компанії “Тедіс Україна” спалахнув наприкінці березня 2017 року.

31 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про обшуки у “Тедіс”. Аваков звинуватив компанію у фінансуванні тероризму.

“У справі компанії “Тедіс Україна”, пов’язаної з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, проводять понад 100 обшуків у декількох містах України”, – повідомляв міністр.

Аваков також звинуватив тютюнового монополіста в “допомозі терористичним організаціям псевдо республік та несплаті податків”.

Джерело: Економічна правда

Back to top button