Україна

Верховний суд України скасував штрафи для власників “євроблях”

Державна фіскальна служба стверджує, що постанова Верховного суду України про скасування штрафу для власника "євробляхи" не звільняє власників авто з європейською реєстрацією від виконання вимог митного законодавства

Верховний суд скасував штраф для водія автівки з іноземною реєстрацією, ввезеної в Україну з метою транзиту.

Про це повідомляє 1NEWS.

Чоловік просив скасувати постанову, якою його визнали винним у порушенні митних правил та оштрафували на 8500 гривень.

“Позивач, будучи власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України… з метою транзиту”, – пояснюють у суді.

Водночас, під час судових засідань чоловік визнав, що ввіз автівку для тривалого користування, а режим “транзит” заявив, щоб уникнути необхідності розмитнення.

Верховний суд вирішив, що чоловік не порушував статтю, вказану митниками.

Згідно з матеріалами справи, водій порушив статтю 470 Митного кодексу, але на момент виявлення порушення сплив строк притягнення до відповідальності.

Митники склали протокол за статтею 469 МК.

Однак Верховний суд підкреслив, що в цій статті не йдеться про порушення щодо товарів, які ввезені тимчасово.

Тобто користування нерозмитненою автівкою на “євробляхах” не є порушенням статті 469, яку інкримінували водію.

Державна фіскальна служба стверджує, що постанова Верховного суду України про скасування штрафу для власника “євробляхи” не звільняє власників авто з європейською реєстрацією від виконання вимог митного законодавства.

У ДФС додають, що Верховний суд України 1 жовтня 2018 року постановив, що користування автомобілем з єврономерами, який був ввезений на територію України як транзитний, не є правопорушенням.

“Своїм рішенням Верховний суд України констатував відсутність підстав для притягнення конкретної особи до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за порушення митних правил, передбачене ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України. А саме за користування автомобілем, ввезеним у митному режимі “транзит” та митне оформлення якого не завершене”, – йдеться у повідомленні.

ДФС зауважує, що вказана постанова стосується одного конкретного факту притягнення до адміністративної відповідальності за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 2 статі 469 МК України.

Джерело: Українська правда

Back to top button