Україна

Верховна Рада зменшила податки для ІТ-галузі

Розробники програмного забезпечення платитимуть менше податків, але мають легалізувати зайнятість

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому податкові поправки до законопроєкту про “Дія City”- спеціального правового режиму для галузі розробки програмного забезпечення.

Про це розповідає 1News.

З нового року закон запроваджує на 25 років спеціальний режим оподаткування для підприємств, які офіційно долучаться до ініціативи “Дія City” і доходів їхніх працівників, зокрема так званих гіг-спеціалістів – співробітників, які працюють не у штаті компанії, а залучені на окремі проєкти.

Самі підприємства-резиденти зможуть обирати: платити податок на прибуток за загальною ставкою 18 відсотків, або ж сплачувати податок на виведений капітал (ПНВК) за ставкою 9 відсотків.

Таким чином IT-галузь стане єдиною, в якій запроваджується податок на капітал, хоча ще три тижні тому у меморандумі з Міжнародним валютним фондом Україна зобов’язувалась не замінювати ним податок на прибуток.

До того ж власники українських IT-компаній звільняються від сплати податку на дивіденди (18 відсотків) за умови, якщо ці дивіденди сплачуються не частіше ніж раз на два роки.

За підрахунками галузевого порталу dou.ua на кінець 2021 року в Україні працює 252 тисячі ФОПів-програмістів.

Новий закон пропонує працевлаштовувати їх офіційно за трудовими контрактам, зберігаючи при цьому низьку ставку податку.

Відтак спеціалісти компаній-резидентів “Дія City” платитимуть податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків, тоді як всі інші працівники в Україні – за ставкою 18 відсотків. Єдиний соціальний внесок для IT-шників фіксується у розмірі 22 відсотків від встановленої мінімальної заробітної платні, а не з повної суми доходу.

Виняток становитимуть лише високооплачувані фахівці – суми особистого доходу понад 240 тисяч євро на рік будуть оподатковувати за загальними ставками. Незмінною для IT-шників лишиться і ставка військового збору у півтора відсотки.

При цьому держава не міняє умови оподаткування ФОП, які співпрацюватимуть з IT-галуззю. Але зобов’язує, щоб учасники “Дія City” в найближчі роки скоротили частку підприємців-підрядників: з 2024 року – до половини, а з 2025 – до чверті.

Інакше витрати на оплату праці ФОПів понад встановлений ліміт, компанії будуть зобов’язані включати до бази податку на виведений капітал чи прибуток.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button