Україна

Верховна Рада запровадила податкові й митні пільги для інвесторів

Відповідні законопроекти підтримали народні депутати

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкти №3761 та №3762 президента Володимира Зеленського про податкові та митні пільги інвесторам для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Законопроєкт №3761 підтримали 246 нардепів, – інформує 1NEWS.

Документом, зокрема, передбачається звільнення з 1 січня 2021 року до 1 січня 2035 року від оподаткування ПДВ операцій з з ввезення інвестором на митну територію України у митному режимі імпорту устаткування для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору.

Зазначається, що згадане устаткування має бути новим і виготовленим не раніше ніж за 3 роки до дати реєстрації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями, а його перелік та обсяги визначатимуться урядом України разом із укладенням відповідного спеціального інвестиційного договору.

Також передбачається звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств прибуток підприємства – інвестора зі значними інвестиціями, який є стороною спеціального інвестиційного договору.

“Звільнення від податку на прибуток передбачено застосовувати після введення в експлуатацію об’єкта реалізації інвестиційного проекту протягом п’яти послідовних років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору, починаючи з календарного кварталу, визначеного інвестором зі значними інвестиціями у поданій до контролюючого органу заяві про використання відповідного права. Обов’язковою умовою застосування звільнення від податку на прибуток підприємств є виконання інвестором зі значними інвестиціями своїх зобов’язань за спеціальним інвестиційним договором”, – йдеться у пояснювальній записці.

Передбачається, що органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати ставки земельного податку та орендної плати за землю для таких інвесторів в меншому розмірі, або звільняти від сплати цього податку.

Набрання чинності відповідними змінами до Податкового кодексу пропонується з 1 січня 2021 року.

Водночас за законопроєкт №3762 проголосували 256 нардепів.

Він пропонує звільнити від оподаткування ввізним митом обладнання, що ввозиться інвестором при реалізації інвестиційного проекту. Перелік та обсяги таких товарів затверджує уряд одночасно з укладенням спеціального інвестиційного договору.

Джерело: Економічна правда

Back to top button