Україна

Верховна Рада вже місяць «забуває» забрати у голови Черкаської області повноваження нардепа

Комітет виборців України закликає керівництво Верховної Ради вжити невідкладних заходів щодо призначення проміжних виборів народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №197 Черкаської області. Про це 1News повідомила прес-служба КВУ.

Нагадаємо, Олександр Скічко, обраний народним депутатом в ОВО №197 у 2019 р., 29 січня 2021 р. був призначений головою Черкаської обласної державної адміністрації згідно Указу Президента України №38/2021.

Відповідно до інформації, отриманої КВУ від Апарату Верховної Ради, 30 січня О. Скічко подав заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата. Згодом 3 лютого Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув за дорученням голови ВР заяву О. Скічка та рекомендував Верховній Раді ухвалити в цілому проект постанови про дострокове припинення повноважень О. Скічка.

Попри те, що з моменту призначення О. Скічка головою Черкаської ОДА минуло вже більше місяця, рішення щодо припинення його депутатських повноважень досі не було прийнято. До прийняття відповідного рішення О. Скічко перебуває в статусі народного депутата України, однак де-факто участі в роботі парламенту не бере. До прикладу, в лютому О. Скічко не був зареєстрований на жодному пленарному засіданні Ради.

Відповідно до чинного законодавства призначення проміжних виборів народного депутата можливе лише після прийняття рішення Верховної Ради про дострокове припинення його повноважень.

З огляду на відсутність такого рішення призначення виборів в ОВО №197 станом на сьогодні є фактично заблокованим. Більше того, питання щодо дострокового припинення повноважень О. Скічка планувалося для винесення на пленарне засідання ВР 17 лютого, однак із незрозумілих причин було перенесено.

При цьому, за оцінкою КВУ, на разі не існує об’єктивних перешкод для відкладення голосування щодо дострокового припинення повноважень О. Скічка. Натомість, штучне зволікання із призначенням голосування позбавляє виборців ОВО №197 представництва у Верховній Раді України і є перешкодою на шляху реалізації їх виборчих прав, закріплених Конституцією.

З огляду на це КВУ закликає керівництво Верховної Ради невідкладно забезпечити розгляд питання про дострокове припинення повноважень О. Скічка під час найближчих пленарних засідань, розблокувавши призначення проміжних виборів народного депутата в ОВО №197.

Back to top button