Україна

Верховна Рада визнала Революцію гідності ключовою подією в історії незалежної України

У постанові парламенту зазначається, що злочини, скоєні під час Революції гідності, мають бути розслідувані

Революція гідності є одним із ключових моментів української держави і виразником національної ідеї свободи.

Про це йдеться у постанові Верховної Ради України, яку ухвалили 295 народних депутатів, – інформує 1NEWS.

“Україна заплатила занадто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи. Герої Небесної Сотні – українці та іноземці, які віддали життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам’ять про їхній героїчний подвиг є частиною історії національної держави”, – зазначено у додатку до проєкту постанови.

У заяві зазначається, що трагічні події Революції гідності, анексія Криму і Севастополя, а також збройна агресія Російської Федерації та окупація нею окремих районів Донецької та Луганської областей сталися, зокрема, і внаслідок політики колишнього президента Віктора Януковича та сформованого ним “злочинного режиму, який підтримувала Російська Федерація і який діяв на противагу національним інтересам України”.

“Розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності, має бути завершене та проведене ефективно. Винні повинні постати перед судом і в ході справедливого та неупередженого процесу притягнуті до відповідальності. Подальше затягування в цьому питанні неприпустиме, оскільки непокаране зло росте”, – йдеться в заяві.

Проти затвердження постанови проголосували 17 народних депутатів фракції “Опозиційна платформа – За життя” і один депутат фракції “Слуга народу” – Максим Бужанський.

Крім того, по два нардепи фракції “Слуга народу” і “ОПЗЖ”, один нардеп групи “Довіра” і п’ять позафракційних під час голосування утрималися.

Більшість депутатів решти фракцій і груп проголосували за постанову, окрім “ОПЗЖ”, що не дала на підтримку постанови жодного голосу.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button