Україна

Верховна Рада ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя

Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя”, який передбачає реформу відомства.

Про це інформує 1NEWS.

Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт пропонує порядок утворення та діяльності Етичної ради, до складу якої входитимуть три особи з-поміж суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три особи, визначені міжнародними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останніх трьох років співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції або у сфері судової реформи відповідно до міжнародних договорів України.

Документ пропонує прописати повноваження та порядок діяльності Етичної ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності та надання органу обрання списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена ВРП. Зокрема, такий список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів ВРП.

Законопроєктом передбачено здійснення Етичною радою протягом трьох місяців з дня затвердження її персонального складу оцінювання відповідності членів ВРП, окрім голови Верховного Суду, обраних до набрання чинності цього документу, критеріям професійної етики та доброчесності.

За результатами такого оцінювання Етична рада може ухвалити рішення про внесення відповідному органу, який обрав члена ВРП, мотивовану рекомендацію про його звільнення.

Як ідеться в заяві Офісу Президента, ухвалення Верховною Радою в цілому закону, який передбачає перезавантаження Вищої ради правосуддя, дасть старт реальній судовій реформі в Україні.

В ОП підкреслили, зокрема, що документ був ініційований Володимиром Зеленським і передбачає конкретні кроки для забезпечення незалежності судової гілки влади, а саме перезавантаження одного з головних органів суддівського врядування – Вищої ради правосуддя, відповідальної за добір та звільнення суддів.

В Офісі глави держави нагадали, що Зеленський у своїй передвиборчій програмі підкреслював необхідність змін у судовій системі та обіцяв провести судову реформу.

«Це без перебільшення історична подія для України. За всю незалежність нашої держави жодна влада не проводила справжньої судової реформи, безрезультатно годуючи обіцянками. Моя мета – повернути довіру й повагу до суду. Служителі Феміди перестануть бути прислужниками у Президента, уряду, парламенту чи місцевої влади», – зауважив Президент.

Він також наголосив, що справедливість є однією з базових цінностей українців, але її неможливо забезпечити без незалежної судової системи. Крім того, за його словами, справедливого судочинства потребують вітчизняні та іноземні інвестори.

Зазначається, що “голосування за реформу Вищої ради правосуддя заклало необхідне підґрунтя для ефективних змін у судовій системі”.

За даними ОП, у впровадженні судової реформи в Україні врахували рекомендації експертів Венеційської комісії, які надали свій висновок щодо законопроєкту.

Джерело: Укрінформ

Back to top button