Україна

Верховна Рада ухвалила закон про авторські права

Документ має розблокувати роботу організацій колективного управління

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону № 5572 про внесення змін до Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління.

Про це інформує 1News.

Згідно з пояснювальною запискою, проект закону був розроблений з метою розблокування діяльності організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів, уникнення негативних наслідків припинення сплати роялті для українських митців та світової авторської спільноти.

Документ має розблокувати роботу організацій колективного управління надавши тим, що внесені до Реєстру організацій колективного управління, право здійснювати добровільне колективне управління майновими правами правовласників у сфері публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів, в межах репертуару, що знаходиться у них на управлінні.

Також він дозволить запустити нові прозорі конкурси з акредитації організацій колективного управління.

При цьому варто зазначити, що згідно з висновком ГНЕУ, положення законопроекту, у разі його прийняття як Закону, можуть бути предметом розгляду Конституційного Суду України.

Джерело: УНН

Back to top button