Україна

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2022 рік

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на наступний рік прогнозується на рівні 3,8 відсотка, інфляція - 6,2 відсотка, середньомісячна зарплата становитиме 15,3 тисячі гривень

Верховна Рада України підтримала в цілому державний бюджет на 2022 рік із дефіцитом 3,5 відсотка ВВП.

Закон, зокрема, підтримали 215 народних депутатів від фракції “Слуга народу”, 21 – від депутатської групи “За майбутнє”, 19 – від депутатської групи “Довіра”, два – від фракції “Батьківщина”, один депутат від “Голосу” та 10 позафракційних, – розповідає 1News.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, між першим і другим читанням план доходів держбюджету було збільшено на 54,7 мільярда гривень – до понад 1,3 трильйона гривень, план видатків – на понад 55 мільярдів гривень – до 1,5 трильйона гривень.

Зокрема, у частині надходжень до загального фонду держбюджету передбачено збільшення рентної плати за користування надрами та видобування природного газу та нафти на 24 мільярдів гривень, податку на прибуток підприємств – на 21,1 мільярда гривень, ПДВ з вироблених в Україні товарів – на 13,3 мільярда гривень, імпортного ПДВ – на 6,5 мільярда гривень, акцизного податку – на 2,7 мільярда гривень, плати за користування радіочастотним ресурсом – на 1,5 мільярда гривень.

Серед видатків, зокрема, пропонується додатково виділити на інфраструктуру 25 мільярдів гривень, 9 мільярдів гривень – на реконструкцію та будівництво нових закладів охорони здоров’я та освіти, спортмайданчиків та палаців спорту, 4,4 мільярда гривень – на розбудову аеропортової інфраструктури та створення національного авіаперевізника.

Закон також передбачає надання кредитів із держбюджету в розмірі 23,5 мільярда гривень. Крім того, як зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко з парламентської трибуни, держбюджет-2022 передбачає три мільярди гривень на спеціальну програму, яка має на меті виділення по одній тисячі гривень вакцинованим громадянам.

Також держбюджет передбачає збільшення мінімальної зарплати з 1 січня 2022 року до 6500 гривень, а з 1 жовтня – до 6700 грн на місяць. При цьому в бюджет заклали підвищення “мінімалки” для лікарів до 20 тисяч гривень, а середнього медперсоналу – до рівні 13,5 тисячі гривень, зазначили в міністерстві охорони здоров’я.

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на наступний рік прогнозується на рівні 3,8 відсотка, інфляція – 6,2 відсотка, середньомісячна зарплата становитиме 15,3 тисячі гривень.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button