Україна

Верховна Рада провалила голосування за криміналізацію підробки COVID-сертифікатів

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для ухвалення у другому читанні та в цілому ("за" -186) і був відхилений

Верховна Рада не змогла посилити покарання і запровадити кримінальну відповідальність за підробку документів про вакцинацію, зокрема, COVID-сертифікатів.

Про це інформує 1News.

Народні депутати розглянули правки до проекту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень №6084.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для ухвалення у другому читанні та в цілому (“за” -186) і був відхилений.

У діючій редакції Кримінального кодексу України відсутня кримінальна відповідальність за підроблення документів, що стосуються проведення вакцинації.

І проектом закону, який нардепи провалили сьогодні, пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс України статтею 3213, яка передбачала б:

  • Встановлення відповідальності за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.
    Встановлення відповідальності за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  • Встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.
    Водночас, COVID-сертифікат є документом і за підроблення документів та використання законодавством і так передбачено кримінальну відповідальність, вказують юристи.

Так, особа, яка підробила COVID-сертифікат з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збула такий документ, нестиме відповідальність за частиною 1 статті 358 ККУ, санкція якої передбачає відповідальність у вигляді штрафу до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) або арешту на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Окрім того, якщо підроблення COVID-сертифікату відбувається шляхом несанкціонованої зміни інформації, яка є в автоматизованих системах, зокрема, електронній системі охорони здоров’я, особою, яка має доступ до неї, то вона нестиме відповідальність за частиною 1 статті 362 КК України і може отримати штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 грн до 68 000 грн) або виправні роботи на строк до двох років.

Для осіб, які використовують завідома підроблений документ, частиною 4 статті 358 КК України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Джерело: УНН

Back to top button