Україна

Верховна Рада підтримала створення Єдиного порталу повідомлень для викривачів корупції

Таким чином, законотворці хочуть посприяти належному та якісному розгляду інформації про корупцію

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який дозволить створити Єдиний портал повідомлень для викривачів корупції.

Про це інформує 1NEWS.

Документ вносить зміни до закону “Про запобігання корупції”, завдяки яким створюється правова основа для здійснення повідомлень викривачів через так званий Єдиний портал повідомлень. Таким чином, законотворці хочуть посприяти належному та якісному розгляду інформації про корупцію.

Створення цього порталу є завданням Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). При цьому викривачами корупції у певних структурах можуть бути як сторонні особи, так і ті, хто у цих структурах працює. НАЗК також зможе долучатися до судових процесів, якщо в них братиме участь викривач.

Також, згідно з ухваленим законопроєктом, закріплюються гарантії правового захисту викривачів корупції виключно через адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Законопроєкт про викривачів корупції було ухвалено ще в жовтні 2019 року за поданням президента України Володимира Зеленського. Законопроєкт визначав правовий статус викривачів корупції, їхні права та гарантії захисту.

Також передбачається звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про правопорушення, збереження за ними робочих місць, виплату компенсації за вимушений прогул і майбутнє працевлаштування.

Для викривачів корупції, які будуть повідомляти про злочин та активно сприяти його розкриттю, передбачена винагорода. Ця норма поширюється на випадки корупції, грошовий розмір яких або завдані державі збитки у п’ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб – зараз ця сума складає близько 10 мільйонів гривень.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button